Karbon-kykloper og vindmøller

Betyr urørt vidde noe når øysamfunn i det indiske hav er i ferd med å drukne? //Foto: Joakim Andreassen

87 arter i Norge er truet av klimaendringer. 2125 er truet av arealendringer. I tiden framover blir vi nødt til å ha to tanker i hodet på én gang.

På mandag presenterte NVE et forslag til nasjonal ramme for vindkraft på land, og protestene lot ikke vente på seg. Bakteppet for vindkraftutbyggingene er selvfølgelig klimaendringer. I Europa har landbasert vindkraft spilt en viktig rolle i utfasing av kull, og norsk vindkraft er ca. 30 prosent mer produktiv enn for eksempel tysk vindkraft. Det blåser i Norge. Med utenlandskabler kan vi eksportere strøm til kontinentet som kan utkonkurrere gass og kull.

Allikevel varslet Naturvernforbundet, Turistforeningen og hytteeiere konflikt. De mener NVEs forslag ville innebære at store deler av Norge blir omgjort til industriområder, og det snakkes om aksjoner.

En dypere forankring

Vi har hørt protestene før. Tidligere i år, da regjeringen ga grønt lys til gruvedepot i Repparfjord for å forsyne det grønne skiftet med kobber, truet naturvernorganisasjoner og sportsfiskere med lenkeasksjoner. Vannkraftkonflikter dukker også opp jevnlig, spesielt i forbindelse med at NVE satte i gang med

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.