Karbon-kykloper og vindmøller

Betyr urørt vidde noe når øysamfunn i det indiske hav er i ferd med å drukne? //Foto: Joakim Andreassen

87 arter i Norge er truet av klimaendringer. 2125 er truet av arealendringer. I tiden framover blir vi nødt til å ha to tanker i hodet på én gang.

På mandag presenterte NVE et forslag til nasjonal ramme for vindkraft på land, og protestene lot ikke vente på seg. Bakteppet for vindkraftutbyggingene er selvfølgelig klimaendringer. I Europa har landbasert vindkraft spilt en viktig rolle i utfasing av kull, og norsk vindkraft er ca. 30 prosent mer produktiv enn for eksempel tysk vindkraft. Det blåser i Norge. Med utenlandskabler kan vi eksportere strøm til kontinentet som kan utkonkurrere gass og kull.

Allikevel varslet Naturvernforbundet, Turistforeningen og hytteeiere konflikt. De mener NVEs forslag ville innebære at store deler av Norge blir omgjort til industriområder, og det snakkes om aksjoner.

En dypere forankring

Vi har hørt protestene før. Tidligere i år, da regjeringen ga grønt lys til gruvedepot i Repparfjord for å forsyne det grønne skiftet med kobber, truet naturvernorganisasjoner og sportsfiskere med lenkeasksjoner. Vannkraftkonflikter dukker også opp jevnlig, spesielt i forbindelse med at NVE satte i gang med

Den här artikeln är gratis, men för att läsa den måste du logga in

Vill du också läsa artiklar som kräver prenumeration kan du gå hit för att se de olika alternativen

Genom att använda 1-stegsregistrering eller genom att skapa ett konto samtycker du till Oppstrøms AS sekretesspolicy.

sv_SESV