Hjemme hos den ekte fuglemannen

Alle fluebindere med respekt for seg selv har laget en parachute-flue med hackle levert av Whiting Farms. Men vet du egentlig hva som rører seg innenfor veggene hos fjær(kre)produsenten i Colorado?

Den noe mystiske gården lokalisert i USA, er etablert og drives av Tom (Whiting) sammen med en rekke ansatte. En skikkelig god dokumentar som viser driften har dog latt vente på seg – men så dro Michael Been og Mads Pedersen til Colorado.

Lag på lag med fjell og vær nær Whiting Farms. Delta, Colorado. // Foto: Michael Been

Inspirert av kvalitet og særegenhet

Ideen om «The Real Birdman» ble til mens Been var en del av den dansk nettbutikken; «outdoors.direct», som selger blant annet fluefiskeutstyr.

– Jeg ble fascinert av Wihting Farms sine produkter. Mye på grunn av den unike kvaliteten, og at det finnes mennesker som er såpass nerdete at de klarer å lage noe så spesielt på et så høyt nivå – i en knøttliten by i Colorado, forteller Been.

Han foreslo derfor for sin daværende kollega at de skulle lage en minidokumentar om Tom Whithing og hans fabrikk i Delta, Colorado.

– Jeg tok kontakt med Tom, og etter rundt to måneder var det meste planlagt. Jeg skulle selv på en Adobe-konkgress i Las Vegas, så det passet bra med et besøk til Colorado i samme periode, sier Been.

Tom Whiting flytter ungfugl. // Foto: Michael Been

Tett på dagliglivet på gården

Både Been og Pedersen bodde hjemme hos Tom og hans kone under hele produksjonsperioden. På et lite fjell utenfor Delta, med en vanvittig utsikt over Rocky Mountains.
– Mange av intervjuene er gjort nettopp der. Ellers fulgte vi Tom til gården hver morgen, og brukte resten av tiden på å utforske området rundt Delta.

Been forteller at grunnstrukturen for dokumentaren ble gjort hjemme i Danmark, men at mye oppstod underveis. Han påpeker at mange fete øyeblikk oppstod utenom opptak, som for eksempel over en kald øl på terrassen.

– Alt kunne ikke festes på film dessverre. Jeg kan likevel personlig bekrefte at både Tom og de ansatte på Whiting Farms er hel ved. Grunnen til at deres produkter er så unike, er at nettopp menneskene er unike. Hos Whiting arbeides det kontinuerlig for å skape topp kvalitet uten at det menneskelige aspektet forsvinner, forteller han.

Alt lyd- og filmarbeid inkludert planlegging, opptak, redigering, color correction og musikk er laget av den multikunstneriske dansken.

Vi kan ikke annet enn å si oss mektig imponert. Dette er en ren dokumentarisk nytelse!


Om filmskaperen

Navn: Michael Been (46)
Fra: Horsens, Danmark.
Jobber som: Grafisk designer og filmprodusent.
Bakgrunn: Etter noen år med platekontrakt hos Sony Music Nordic, forlot Been den knallharde musikkbransjen, for å starte i den like knallharde mediebransjen. Grafisk arbeid gjør han både for TV, kino og online markedsføring for ulike virksomheter. Han bruker i dag alle sine ulike kompetansefelt i sin egen virksomhet; Stories Inside.

nb_NO