Historien bak forsiden: Oppstrøms #5

Foto: Copi Vojta

Bildet på vår forsinkede sommerutgave ble egentlig valgt i april, da vi fikk tilsendt noen upubliserte varianter fra fotoredaktøren i The Flyfish Journal som kandidater til vårnummeret.

Bildet på det kommende sommernummeret er tatt av den amerikanske fotografen Copi Vojta som er bosatt på vestkysten av USA, der han jobber som fotoredaktør en av de største fluefiskemagasintitlene i landet – og verden.

Fotoredaktøren i Oppstrøms har levert bilder til The Flyfish Journal ved sporadiske anledninger, og hadde lenge fulgt Vojtas arbeid både i selve magasinet og gjennom hans everyday-prosjekt på Twitter. Etter noen år med fildeling i retning USA, var det på sin plass å snu bordet.

Karpe og vårfluer

Sommernummeret vårt er, av alle ting, ganske karpetungt. Rart, vil folk kanskje hevde – og vi kan forsåvidt si oss enige i akkurat det. Samtidig har aldri Oppstrøms hatt en ambisjon om å følge strømmen, noe som inkluderer å ikke forskjellsbehandle fiskearter som kan fanges med flue.

Selv om forsiden ikke inneholder karpe direkte, er motivet like fullt fra en karpefisketur til Columbia-elven – et av Vojtas favorittsteder etter arten. Disse vårfluesvermene, som for mang en ørretfisker sikkert ville ha fremkalt både gledestårer og måping, har en tendens til å dukke opp i kveldssolen like ved der fotografen parkerer bilen sin på disse turene.

I tillegg til å putte et av Vojtas bilder på forsiden, presenterer vi også den ydmyke amerikaneren som dette nummerets «Fotografen». Vi lover spennende svar og refleksjoner om både trender i fluefiskefotografering, det å jobbe som fotoredaktør, New Topographics-bevegelsen på 70-tallet, og litt om ørkenlandskap og karpe selvsagt.

(saken fortsetter under bildet)

Tanker om forsiden:

«Først og fremst liker jeg bildene til Vojta for det minimalistiske. Han vet å verdsette utradisjonelle motiver, og klarer på en helt fortreffelig måte å gjøre noe som egentlig er litt uinteressant, til å bli både spennende og pent. Få fotografer behersker det å variere mellom stilleben, klassiske naturmotiver og mennesker på en god måte, og noe blir som regel dårlig. Dette gjelder ikke for Vojta, og stilen hans er på mange måter akkurat sånn som dagens normcore-kids skulle ønske de var uten å måtte prøve så hardt.

Når det gjelder dette, så er det sånn at noen bilder sitter på første forsøk på en forside. Og samtidig som dette kanskje er mer klassisk enn det er styggpent a la Vojta, har det samtidig noe eget ved seg der det visuelle kaoset med en vårfluesverming rammes inn av et drømmende og uskarpt landskap, og et lys som man drømmer seg til gjennom vinteren. Egentlig vurdert som en kandidat til vårnummeret, men fordi det ga en veldig sommeraktig følelse valgte vi å heller utsette det til sommernummeret. Siden vi er voldsomt forsinket med denne utgaven, er jo på mange måter dette et høstnummer forkledd som sommernummer. Da er det jo flaks for oss at vårluer er et høyaktuelt insekt også i september.»

– Joakim Andreassen, fotoredaktør


«Selv for en våtfluefiskende laksefisker har dette bildet noe ved seg som minner meg på hvor jeg egentlig kommer fra. Det er ørreten som var inngangsbilletten til laksefiske, og selv om jeg i dag ikke bruker særlig mye tid på hverken døgnfluer, vårfluer eller klekkere, er det ikke rent sjeldent jeg har funnet fram kameraet og fotografert innsekter når fisket er treigt.

Om enn med litt svulstige ord; bildet til Copi vekker til liv noe fra barndommen, og minner meg på at det er ørretfisker jeg egentlig er. Eller var, sånn veldig, veldig langt inni der.»

– Jørgen Platou Willumsen, AD


«Copi Vojta er en av mine favorittfluefiskefotografer. Det er et eller annet i bildene hans som minner meg om novellene til Raymond Carver eller maleriene til Edward Hopper. Han fokuserer ofte på rare detaljer, og bildene har et eller annet tomrom, som om noe mangler. Sånn sett er dette forsidebildet lite Copi-aktig. Alt tomrom er fylt opp av svermende vårfluer som bader i et varmt og gult sommerlys.

Hadde dette nummeret kommet ut når det skulle ha kommet ut, hadde bildet vært en perfekt match. Nå er det mer et litt nostalgisk tilbakeblikk på månedene vi har bak oss. Men det funker vel det også? Det ellers bare å glede seg til å se bildeserien han har i magasinet. Muligens den sterkeste i Oppstrøms noensinne.»

– Jostein Henriksen, redaktør


Er du en av dem som har glemt å fornye abonnementet ditt, eller ennå ikke har tegnet, kan det fikses her eller ved å velge abonnement under. Da vil du ha hele bildeserien og intervjuet med Vojta i postkassen din om noen dager.

Velg det abonnementet som passer best for deg under («digital» innebærer egne nettsaker som er lagt bak betalingsmur, og inkluderer ikke papirmagasinet):