Historien bak forsiden: Oppstrøms #3

Da vi skulle velge bilde til høstnummeret så vi etter et blikkfang med fisk og vakre farger som ikke skaper den kløen vi får av klassiske poseringsbilder. Her forteller vi hvordan vi endte opp med en røye-release.

Forsidefotografen; Emil Westrin.

Forsidebildet på det kommende høstnummeret er tatt av den svenske fotografen Emil Westrin, som bor i Umeå med kone og barn. I Oppstrøms første utgave eksponerte vi faktisk dette bildet i en miniatyrversjon ved siden av et miniintervju vi gjorde med Westrin. Uten at akkurat det gikk utover lysten vår til å bruke det som forsidebilde på en senere utgave…

Opptatt av minnene

Westrin har hatt interesse for fotografi helt siden han begynte å leke med sin fars gamle Nikon F301, men det skulle drøye helt til 2007 før han kjøpte sitt eget kamera til dokumentasjon av fisketurer.

– Fotografering for meg har alltid handlet om minner. Det å ha noe å se tilbake på når høstmørket smyger seg frem og isen begynner å legge seg. Siden jeg ikke har anledning til å dra til eksempelvis New Zealand syv uker hver vinter, så har disse minnene med andre ord blitt et slags overlevelsesrituale for lange vinterdager i Nord, sa Westrin til oss da vi snakket med ham for Folk-spalten i vårutgaven.

Du kan lese mer om konkret hva historien bak forsidebildet er i vår høstutgave, som kommer i slutten av måneden. Tegner du abonnement før 20. november, får du bladet i postkassen uavhengig av om du bor i Norge, Sverige eller Danmark!


Slik tenkte vi da vi valgte denne forsiden:

«Når jeg ser etter et godt forsidebilde så har jeg nok en tendens til å gå litt for langt ut av boksen, og må ofte tvinge meg til å noen sære skritt tilbake. Målet vårt er jo tross alt å selge flest mulig magasiner, og det er en kjennsgjerning at pen fisk selger. Samtidig går det en soleklar grense, og poseringsbilder står langt bak i seleksjonskøen. Dette bildet har en fin balanse og fanger meg. Ikke bare fordi jeg har en på grensen til unormalt høy fascinasjon av røye. Men også fordi vinkelen er litt uvanlig, fordi fargene på fisken er nydelige, og fordi hendene og skjorten til han som setter tilbake fisken skaper en deilig kontrast helt uten at det går på bekostning av det man helst vil se her.»

– Joakim Andreassen, fotoredaktør


«Det er mye ved dette bildet som er tidløst. Kanskje er det skjorta som gjør det. Fargene, kontrastene og lyset. Det er alltid noe vakkert med en stor fisk som får friheten tilbake, og alle de tankene som går gjennom hodet om hva som skal skje videre med denne fisken når den vender snuta tilbake der den kom fra. I tillegg er det noe helt spesielt (selv for en ihuga laksefisker) å se en røye med helt rød buk og kritthvite linjer ytterst på finnene. Denne litt mystiske fisken setter ting i perspektiv.»

– Jørgen Platou Willumsen, designer/AD


«Jeg har jo ikke noe peiling på foto, men jeg likte dette. Litt fordi røya har høstfarger (og dette er jo et høstnummer), litt fordi røya er så tjukk, og så likte jeg av en eller annen grunn kontrasten mot skjorta til Rolf. Vi var vel på jakt etter en forside som skulle være litt mer iøynefallende enn de to foregående, som begge har vært avstandsbilder. Dette er Oppstrøms første fiskepornoforside. På sett og vis på grensen til et skamløst publikumsfrieri. Så nå regner jeg med at vi dobler salget og får råd til å planlegge andre årgang på Mauritius eller noe. Off the Florida Keys, there’s a place called Kokomo.»

– Jostein Henriksen, ansvarlig redaktør

Her er forsiden:

For de som ikke abonnerer/de som vil fornye sitt gamle abonnement: Vi endrer prisen på magasinet fra og med neste år, og kjører derfor den gamle prisen frem til 1. desember. Tegner du abonnement før 20. november, får du denne utgaven tilsendt i posten. Les mer om dette her!