Foto: Joakim Andreassen
En laksehale i Målselv. // Foto: Joakim Andreassen

Hadde villaksen valgt myndigheter eller fluefiskere?

2019 er villaksens år. Verneorganisasjoner for både atlanterhavs- og stillehavslaks har fått med seg myndigheter i land med villaksbestander, på et internasjonalt samarbeid for å fremme villaksen. I den forbindelse har Miljødirektoratet delt ut penger både til Norges Jeger- og Fiskeforbud og Norske Lakseelver. Det synes Dagens Næringsliv er morsomt.

På lederplass fniser de av at noen av pengene fra direktoratet skal gå til fluebinderkurs og kurs i fluekasting. Sportsfiskere er tradisjonelt ikke plaget av slunkne lommebøker, skriver DN, og dessuten er det oppdrettsindustrien som utgjør den største faren for villaksen.

Det er uklart hva DN mener skal til for å redde villaksen, men de antyder i alle fall at myndighetene skal spille en nøkkelrolle med «en mer restriktiv linje» overfor oppdrettsindustrien og trafikklys-systemet for nye oppdrettskonsesjoner.

Hva har norske myndigheter gjort for villaksen?

DNs tiltro til myndighetene er like deler komisk og skremmende. Trafikklyssystemet har allerede vist seg å være en stusselig buffer for laksen. I fjor bestemte for eksempel daværende fiskeriminister Per Sandberg seg f...

Denne saken er gratis, men for å lese den må du logge inn

Dersom du også ønsker å lese saker som krever et abonnement, kan du gå hit for å se de ulike alternativene

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

nb_NONO