Fotografen: Austin Montreil Leonard

De siste årene har det internasjonale fluefiskemiljøet fått en rekke represantanter fra arenaer folk flest neppe forbinder med fluefiske. Dette er en av dem.

Når man kommer fra det som er en visuell idrett med høyt fokus på foto og film, er det kanskje logisk at interessen for dette også inkluderes i fluefiske. En av disse unge, fotointeresserte og fluefiskende snøbrettkjørerne kommer fra Nord-Carolina. Men Austin Montreil Leonard fikk verken snøbrett-, foto-, eller fluefiskeinteressen servert i tidlige barneår.

Tøff oppvekst

– Jeg vokste opp i drabantbyen, og «bass» og «crappie»-fiske med min far og onkel var mitt første møte med sportsfiske i oppveksten. Jeg merket ganske tidlig at jeg var gal etter fiske.

Til tross for en felles interesse, var det en trist bakside som preget Leonards oppvekst og hans forhold til faren.

– Det var en tøff oppvekst som var preget av vold og narkotikamisbruk i hjemmet. På et tidspunkt orket ikke min mor mer, og tok meg med bort fra min far og den kjipe hverdagen. Hun ville endre på alt, og snu opp ned på det livet vi hadde.

Resultatet var at de flyttet langt opp i Appalachian-fjellene til Leonards bestefar. Et område som var preget av utallige skisteder.

– Dette ble raskt fundamentet for hovedinteressen min, og jeg startet med snøbrettkjøring.

En helt annen livsstil

Den unge gutten hadde ikke råd til å kjøpe heiskort, så han sneik seg rundt i bakkene helt til han ble ansatt i en snøbrettsjappe som gjorde at han fikk gratis kort som en del av lønna. Han var såpass god på brett at han etter hvert også fikk seg sponsorer.

– Snøbrettkjøringen tok meg praktisk talt over hele USA. Men viktigst av alt ble Oregon, der jeg hadde fått meg en årlig jobb på en ski- og snowboardcamp i Mt. Hood. Her møtte jeg masse forskjellige mennesker, fikk masse nye venner, og ble etter hvert introdusert for fluefiske. Det var da alt virkelig forandret seg.

På college hadde Leonard spesialisert seg i det som der ble kalt for «Fine Arts for Graphic Design», og som en del av studiet måtte han ta et kurs i fotografering. Det var der han fant sin store kjærlighet for kameraet, og endte opp med å bruke hele studielånet på objektiver og kamerautstyr.

Stedet som har alt

– Da jeg var ferdig på skolen var jeg rimelig klar for å dra vestover igjen. Vanvittige fjellkjeder, mystiske blokksteinsinnsjøer, fuktige regnskoger og tørt ørkenlandskap. Oregon har alt, og dette skulle bli min endelige destinasjon. Det gav mening å flytte til et sted der jeg kunne kombinere både fluefiske, foto og snøbrettkjøring på en tilfredsstillende måte.

Han beskeriver Oregon som det beste som kunne skje ham.

– Foruten å gi meg følelsen av å være helt og holdent i harmoni med naturen rundt meg, så tilbyr også regionen utallige «redsides» (slektning til regnbueørreten) som slurper i seg massive salmonflies (gigantiske steinfluer), kubbete steelheads, «bulltrout» på størrelse med de man finner i BC, og brunørreter så store at man helst ikke vil tenke på at de svømmer sammen med ungene som bader i elva.

Toppen av kransekaka synes Leonard er å få muligheten til å forevige slike fantastiske individer i deres naturlige habitat.

– Å få stå «ansikt til ansikt» med hver eneste fisk som fanges, er helt unikt. Spesielt når man kan fotografere det samme øyeblikket. Det skaper en spesiell ramme rundt det hele.

Store ambisjoner

Den unge fotografen synes han selv er heldig som har fått muligheten til gå den stien som har ledet ham til der han er i dag.

– Jeg har fremdeles mye å lære om det tekniske. I tillegg er det jo en utfordring å spare til både reiser og utstyr. Men hvem vet, kanskje noen bestemmer seg for å betale meg for å reise til fantastiske destinasjoner for å ta bilde av fluefiske en dag.

Han vil uansett sette høye krav, og mener at det fulle potensialet er noe man kun kan sette begrensninger for selv.

– Jeg vil alltid fortsette å sikte mot toppen. Livet dreier seg uansett om å alltid være den beste versjonen av deg selv. Det handler om å pushe seg selv og motivere andre.

FAKTA:

  • Navn: Austin Montreil Leonard
  • Født: 6. november, 1990 (25 år)
  • Bosted: Central Oregon, USA
  • Yrke: Fotograf og snøbrettkjører
  • Kamerautstyr: Canon 6d med Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 DI II, Canon 100-400mm f/4.5-5.6L, Sigma 105mm Macro f/2.8 EX DG, og Canon 25-105mm f/4 IS USM + et ganske dårlig Monfrotto $100-tripod kjøpt på Best Buy.
  • Favorittdestinasjoner som fotograf: Painted Hills, Oregon, St. Johns, United States Virgin Islands, Deschutes River, Oregon
  • Favorittdestinasjoner som fluefisker: Deschutes River, Oregon and South Holston