Foto: Joakim Andreassen

Flueboksen: Tom Stalsberg

I dag har en av de skarpeste pennene i norsk journalistikk sin siste dag i Dagbladet. Republisering av dette lettbeinte intervjuet fra 2016, er vårt nøkterne bidrag til hederen han fortjener, etter 34 år i samme avis.

Opprinnelig publisert på Oppstrøms den 4. mai 2016.

– Du er kanskje mer kjent i det norske poesimiljøet enn i fluefiskemiljøet. Fortell oss hvem Tom Stalsberg er. Og ikke minst; fortell oss om «The Electric Blue Café».

Mann. 58 (61). Grått hår. Tjukk. Blid. Fatalist. Opptatt av fiske, poesi, rock og litt brennevin – i den rekkefølgen og noen ganger motsatt. Jobbet i Dagbladet siden 1985, ligger nå i utskuffen. Hater nettet, elsker netter.

Boka kom i 2009 fordi jeg mente det var alt for lite poesi om verdens fineste form for fiske, fluefiske. Nei, feil. Fiske generelt, det fiskes for lite i verden og hadde flere folk fisket ville de ikke hatt tid til å krangle, spre hat og være kjøtthue. Det å fiske er å kjenne på opprinnelsens store og lille vak. Boka er ment som en motvekt til oppdrittslakseeventyret.

– Hva kan du fortelle oss om flueboksen din?

Nei, det kan jeg virkelig ikke. Den er hemmelig og ikke ment for offentligheten. Vel, du har tatt bilde av den og det sier vel alt, det er en boks fra en sann amatør.

flueboksen_tomstalsberg_02_opstrms
“Vis meg boksen din, og jeg skal fortelle deg hvem du er”…eller? // Foto: Joakim Andreassen

– Du fremstår som forholdsvis avbalansert til fluefiske som konsept. Hvordan vil du karakterisere ditt syn på fenomenet generelt?

Jeg elsker å se på folk som fisker med flue både i elva og på film, det er noe ved fluefiske som minner meg om at livet kan være fullkomment vakkert – og samtidig vet du at det kan ende i kaos.

– Binder du fluer selv?

Nei, hakke tid. Må skrive dikt og ta bilder.

– Som fisker står Lofoten hjertet ditt nært. Hvorfor? Og hvilken flue betyr mest for deg i den sammenheng?

Lofoten har alt som en som liker friluftsliv kan ønske seg og drømme om; havet, været, veggen og det å sitte i en båt ute på Vestfjorden er pur luksus. Ingen fluer betyr mer enn opplevelsen av den totale stillhet.

flueboksen_tomstalsberg_03_opstrms
Rotete, tilfeldig og vakkert. // Foto: Joakim Andreassen

– Du kan kun velge fem fluemønstre til en hel sesong med fluefiske uavhengig av elvetype, art og geografi. Hvilke og hvorfor?

Pass, jeg er ingen sektleder for dere som tror at fem fluer er bedre enn fem fisk og litt brød. Jeg velger meg en mygg og ei nymfe og roper Green.

– Er det kjente mønstre du IKKE har i boksen, og i så fall hvorfor?

Nei, her har vi alle. Fluer bundet for kjærlighet, skilsmisser, tjern, sideelver, oppstrøms, bakevjer og fluer som bare egner seg til å snakke om rundt bålet.

– Noen fluer du har et ekstra spesielt forhold til?

Den flua som gir meg fisk.


Les det som er en mer omfattende sak om Toms siste dag i Journalisten.