Flomzonker aka «The Mobilekiller»

Alle har sine favoritter. For mange koker det ofte ned til en håndfull trofaste krigere som over flere år har kjempet seg til en fast plass i flueboksen. Denne flua er en slik, og er uhyggelig giftig når elva ser ut som brun lapskaus.

I 2008 var jeg så heldig og fikk henge med Rune Marthinsen til Øvre Ekli I Orkla. Etter et par dager med normale forhold og noen «sunray-lakser» dro det til med møkkavær og ditto skitelv. Den sinte oransje zonkeren hadde ligget i flueboksen og mørnet ei stund for akkurat denne anledningen…

En lang historie kort: Rune og jeg endte nærmest opp med å rotere på samme flua. Laksen ville bare ha denne ene zonker-varianten.

Episoden kunne selvsagt bare ha vært en tilfeldighet, men når flua gjør det samme gang på gang, så er det verdt å notere det bak øret. Historie har som vi vet en tendens til å gjenta seg selv.

Etter en del år og noen opplevelser som gir gåsehud bare av å tenke på, er den nå fast inventar i boksen. Faktisk den eneste flomflua jeg har, bruker og trenger fra juni til august. Så får jeg heller leve med at samme flua blant annet har drept mobiltelefoner, stått for over to timers laksedrill i kamikazeklasse og en særdeles usexy striptease. Men det er andre historier.

Et lite fisketips:

Ved flom og brun elv med dårlig sikt, vil man ofte erfare at laksen velger andre standplasser og en litt annen vandringsrute oppover elven. Fisken står ofte nærmere land enn du tror i den rolige delen av strømmen og for eksempel i bakevjer. Nettopp under slike forhold tror jeg at den myke zonkervingen i kombinasjon med den hotte oransje fargen er magisk forførende og frister laksen over evne. Husk å fiske fluen helt inn!

Bindebeskrivelse:

Det er flere måter å binde denne på og det avhenger litt av hvilket tubesystem du bruker og med hvilken type fortyngning du velger. Jeg har fisket denne med både løsthengende krok og fast.

• Tube: Hot Orange Pro Nanotube/Flexitube eller F.I.T.S. Fortynget med f.eks Pro Flexiweight eller etter eget ønske.
• Bindetråd: Hot Orange 12/0 Veevus / 12/0 Benecchi eller lign.
• Tag: (hvis ønskelig) Mirage tinsel eller gulltinsel.
• Butt: (hvis ønskelig) Hot Orange antrongarn.
• Hale: Hot Orange Fluorofibre.
• Kropp: Gull Flatbraid/ Electra braid eller lign. Dubbing i Gull som børstes ut etter evt ribbing er lagt.
• Ribbing: Gulltinsel eller tvinnet Flatbraid I Gull.
• Kroppshackle: (hvis ønskelig) Hot oransje hane.
• Fronthackle: Hot Orange myk fjær fra f.eks Giant soft hackle patch eller lignende.
• Vinge: Hot Orange Pro Finn Racoon eller Hot Orange Arctic Fox body hair. Volumet og strukturen i hårene avgjør hvor tykk/tynn du skjærer zonkerstripsene. Som en hovedregel bør Raccon og Arctic fox skjæres tynnere enn f.eks US Opossum. Legg i noen strå Orange Mirageflash og mykt gullflash som dobbles under vingen (ikke lengre enn krokspiss). Det samme gjøres som “tak” over/langs med vingen etter at denne er festet inn.
• Jungle Cock: (Hvis ønskelig) Jungle Cock HD eller evt. CITES godkjent.
• Hode: Lakket Hot Orange bindetråd eller “kinahatt” etter eget ønske som harmonerer med fluen.

flomzonker_eirikfjelldal_opstrms
Trykk på bildet for større versjon. // Foto: Eirik Fjelldal
nb_NO