Den norske kysten er tilgjengelig for allmennheten. Vil det fortsette? Joacim Nyhaugen og Fredrik Evensen etter en session i Lofoten. // Foto: Joakim Andreassen

Er det noen voksne hjemme?

Hva slags naturpolitikk blir egentlig stående som Jonas Gahr Støres ettermæle?

Norsk naturs ulykke er partier som juger til velgerne med falske løfter om mer naturvern, mens ingen har samlet oversikt over hva vi har av natur, hva vi ødelegger og hva vi planlegger å ødelegge.

Ellers holder vi regnskap med alt vi synes er viktig. Penga. Melkekvoter og sau på beite. Helsetjenester. Eksport av laks. Antall biler og kilometer vei. Kubikkmeter gass. Men ikke natur.

Derfor fortsetter naturen å renne ut mellom fingrene våre. Og derfor er et grundig, nasjonalt, årlig regnskap over natur, inngrep og planer noe av det viktigste for norsk naturs framtid.

Den nye kommunalministeren, Sigbjørn Gjelsvik, vil det motsatte. Han brukte åpningsintervjuet sitt i Klassekampen til å slå fast at han vil befri kommunene for mas om strandsonevern, myrvern, kulturminnevern og regulering for flom- og rasfare og sånt. Han mener det bremser næringsutvikling og kommunevekst.

Senterpartiet er et streit par...

DENNE SAKEN ER GRATIS, MEN FOR Å LESE DEN MÅ DU LOGGE INN

Dersom du også ønsker å lese saker som krever et abonnement, kan du gå hit for å se de ulike alternativene

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

nb_NONO