For et snaut år siden startet den New Zealandske guiden Serge Bonnafoux en underskriftskampanje. Målet var å redde en elv som betyr mye for ham og andre fluefiskere på New Zealand.
Et planlagt småkraftverk innbefattet at Kakapo Brook skulle legges i rør, og Bonnafoux’s påstand var klar: Konsekvensene ville være katastrofale. Ikke bare for selve elva, men også tilhørende dyreliv, insektsliv, fauna og andre vannsystemer i regionen.
Naturen er vinneren
Nylig kom den hyggelige meldingen til Bonnafoux og alle som har deltatt i arbeidet for bevaringsarbeidet: Det blir ikke noe småkraftverk i Kakapo.
– Dette er en stor seier som forhåpentligvis vil ha positive ringvirkninger for fremtiden til andre elver i den New Zealandske villmarken, sier Bonnafoux til Oppstrøms.
Artikkelen fortsetter under bildet.

Han mener det finnes svært få argumenter for å gjøre unntak i fremtiden når man valgte å spare en elv som Kakapo.
– Dette har blitt en slags «David mot Goliath»-historie. Dette er folkets seier over kraftgiganten. Nå har vi bevist at penger ikke er alt, men at naturen kan seire, forteller Bonnafoux.
Ingenting er umulig
Også i Norge popper det for tiden opp småkraftverk av samme kaliber som det planlagte prosjektet i Kakapo. For eksempel ble denne fossen på Kvaløya nylig solgt til Tyskland.
Kiwiens kamp viser at ingenting er umulig, selv når man kjemper mot gigantiske selskaper. I hvert fall på New Zealand.
– Det eneste vi gjorde var å argumenterte høyt og tydelig for et område vi virkelig verdsetter. Vi viste hvorfor den vakre, unike elva betyr så mye for så mange, og denne gangen ble vi hørt. Avgjørelsen er en milepæl, og det viser at det nytter å kjempe, avslutter Bonnafoux.