En fortelling om standhaftige vassdrag

Amerikanske Trout Unlimited gjør mye bra for både fisk og for elementet fisken lever i. Én ting er å involvere unge mennesker med en miljøvernerspire i seg. Costa 5 Rivers er navnet på et slikt prosjekt, og en ung filmskaper var en av deltakerne.

Matteo Moretti er ikke tippolderbarnet til en italiensk ølbrygger, men en amerikansk student ved Middlebury College i Vermont. Der studerer han «Environmental Studies and Film», et studievalg er en konsekvens av et lidenskapelig forhold til fluefiske.

– Som ambassadør for skolen min, i det som heter Trout Unlimited Costa 5 Rivers College Program, har jeg hatt mulighet til å søke om å delta på en årlig tur som blir kalt for «The Odyssey», forteller Moretti til Oppstrøms.

Studenter som både er fluefiskere og miljøvernere deltar i prosjektet. // Foto: Matteo Moretti

Ville dokumentere alt

De siste tre årene har 5 Rivers valgt ut fluefiskere fra forskjellige skoler til å delta på reisen. Målet har vært at studentene skal dele historier om villfisk, statsallmenninger og rent vann.

– Takket være mange gode sponsorer fra fluefiskebransjen, samt støtte fra US Forest Service, fikk vi i år muligheten til å reise gjennom Pacific Nortwest for å dokumentere, lære om og dele miljørelaterte historier knyttet til nedslagsfeltet for Columbia-elven i Oregon og Washington, sier Moretti.

En cutthroat fra Columbia-elven. // Foto: Matteo Moretti

Han skjønte tidlig at han ønsket å lage en film om reisen. Utfordringen var bare at det var så mange historier å fortelle.

– Jeg ville ta for meg alt fra fra de båndene som oppstår mellom helt fremmede på en slik reise, til små forvaltningsprosjekter som går under radaren til folk flest. Det var så mye, og i løpet av turen hadde jeg ingen strukturert plan for hva jeg skulle filme. Ingen liste over klipp jeg trengte og heller ikke noe storyboard. Kort sagt sprang jeg bare rundt med kameraet i håp om å få filmet mest mulig, forteller Moretti.

Skapte historien i klippen

Det hele resulterte i minidokumentaren som har fått navn «Resilient Waters».

– Dette oppstod på mange måter i klippeprosessen, og jeg tror jeg klarer å streife innom litt av hvert. Det har blitt en fortelling om en gruppe med fremmede som møtes i det de opplever motstandsdyktigheten til Columbia-elvesystemet, og om de menneskene som bor her og bryr seg om området.

Han håper filmen kan fungere som motivasjon for andre unge fiskere og miljøvernere.

– Det er ingenting som er bedre enn at folk drar ut og lager sine egne greier, og deler sin historie. Alle slike bidrag kan være en motvekt til flommen av nedslående nyheter, avslutter Moretti.