En elv å strekke seg etter

Gaula er en av de få gjenværende vassdragene som ikke er regulert. Foto: Matt Hayes

Sesongen 2021 går inn i historiebøkene som en av de dårligste laksesesongene noensinne. Likevel er det én region som greier seg bedre enn de andre: Sør-Trøndelag.

I løpet av sesongen har det tikket inn den ene meldingen etter den andre knyttet til bekymring rundt innsiget av laks. Det åpnet bra i mange elver, men etter åpningen kom det lite ny fisk på elva. Det tok heller ikke lang tid før det var slutt på snøsmelting, og regnet uteble i store deler av landet. Fra slutten av juni til midten av august kom det nesten ikke nedbør, hverken på Vestlandet eller nordover. Forholdene har ikke vært på laksefiskerens side, men det ser heller ikke lyst ut for den atlantiske laksen.

I noen elver er strenge kvoter tabu. Men selv om enkelte vassdrag greier et høyere uttak enn andre, er ikke laksen lenger en utømmelig ressurs. Og har man et perspektiv som er langt nok, burde man operere etter et føre var-prinsipp. Nedgangen skyldes ikke elvefiske, men likevel er det iøyenfallende at enkelte vassdrag greier seg langt bedre enn mange andre.

Spiller sportsfiskere en rolle her?

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere.
Du kan prøve GRATIS i 30 DAGER.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster mindre enn en kaffekopp i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur. I tillegg er du med på å bygge Norges eneste fluefiskemagasin.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

Norwegian