Dette engasjerte leserne våre mest i 2020

Foto: Joakim Andreassen

Ingenting er normalt, men på nett har det mer eller mindre gått sin vante gang. Vi tar et tilbakeblikk på de mest leste sakene i annerledesåret.

Verden har vært, og er, i unntakstilstand, og det hele ble rundet av med et forferdelig jordskred i Gjerdrum. Vi har altså ikke så mye å rope hurra for når vi nå entrer 2021. Utenom å være takknemlige for at Oppstrøms har overlevd sitt første år som papirmagasin selvsagt.

Den jævla naturen. // Foto: Joakim Andreassen

Januar:

I januar i fjor var vi lykkelig uvitende om det meste, og Oppstrøms ansvarlige redaktør satte fokus på den jævla naturen i det som ble månedens mest leste sak. På en god andreplass havnet republiseringen av Svein Røbergshagens langlesning (med tilhørende film) fra den helt enorme fisken han fanget på Kola for noen år tilbake. Like bak fulgte Paul Amundsens taco-fredag og et tilbakeblikk på Martin Eek Buruds refleksjoner rundt flinke folk.

Svein med en ganske stor fisk. // Foto: Tor Nedkvitne

Februar:

I årets andre måned ble det logisk nok mye prat om vårt kommende papirmagasin, og flere tusen leste saken der vi presenterte en (ydmyk) anmodning om hjelp til å bygge opp skandinavias nye fluefiskemagasin. Nesten like mange leste saken om Jakob Brenningen som fikk en annerledes opplevelse i Altaelva. På tredje og fjerde havnet en republisering av Knut Johan Ruuds sak om ting du vet du ikke trenger, samt Lars Eriksens tips til ultralett vading.

Tight like a tiger. // Foto: Lars Eriksen

Mars:

Den mest leste saken i årets første vårmåned, og måneden da koronaviruset virkelig traff oss, var et intervju med Rolf Nylinder om langfilmen Floating Flies (som nå ligger åpen for alle). Vi anbefalte den da, og vi anbefaler den fremdeles. Koronamånedens nest mest leste sak handlet også om en film, nemlig Neteland bros.’ Naustagudinnen 7167. Også mye lest i mars, var saken om duoen bak kanokatastrofe-serien og en sak om hvordan pandemien kom til å påvirke årets fiske i Finnmark.

Anders Neteland med Naustagudinnen. // Foto: Bjørnar Neteland

April:

De to mest leste sakene i april handlet begge om papirmagasinet. Den ene var nyheten om at førstenummer av papirmagasinet var sendt i trykken og den andre var et intervju med Svein Røbergshagen om saken han hadde bidratt med og om papirmagasiner i sin alminnelighet. Også mye lest i april, var saken om overland-pionerene Thomas Kvernberg, Sondre Forsell, Andreas Fjetland og Mads Hauge, i tillegg til saken om noen apokryfe filmsnutter fra Rolf Nylinder som var antatt tapt.

Overland-verktøy. // Foto: Thomas Kvernberg

Mai:

I mai tilhørte både første- og fjerdeplassen saker om gutta i Utras. Aller mest lest i mai, var saken om vinterrekognisering i Finland med påfølgende sommerfiske og fjerdeplassen gikk til saken som omhandlet Raymond Eilertsens miniserie fra New Zealand. Nest mest lest i mai var saken om forsiden på det ennå uforløste papirmagasinet og bildet til Jono Winnel. På tredjeplass kom en sjelden solskinnshistorie om reetablering av fiskestammer i en elv i Washington i USA.

Foto: Raymond Eilertsen

Juni:

Førsteplassen i juni tilhørte også gutta i Utras, og en kontroversiell sak om deres Island-eventyr. På andreplass kom saken om miniserien fra Oppstrøms danske kontorsjef, Johan Bjerg, og Fin Followers fra svensk Lappland. En republisering av en sak om John Gierachs flueboks fikk også en del lesere, og det gjorde også en anmeldelse av en britiskprodusert hip pack.

Foto: Travis Rummel

Juli:

Juli er alltid rolig, og mye av det har selvsagt å gjøre med at folk faktisk er utendørs. Og fisker. Mest lest i juli var nyheten om at sommernummeret vårt var sendt i trykken, tett fulgt av en sak om Tørts nye film fra Island. Også populært var to egenproduserte saker om stillevannsfiske og om naturtro streamere.

Andreas Lium med stillevannsørret. // Foto: Joakim Andreassen

August:

I august hadde folk aller mest lyst til å lese om et eventyrlig musefiske på New Zealand (eller kanskje det var redaksjonen som lurte dem med en tabloid tittel). Nest mest lest den siste sommermåneden var en nydelig sak fra papirmagasinet vårt ført i pennen av Svein Røbergshagen med bilder fra Ulla Westbø om en Montana-tur for lenge, lenge siden. Også mye lest, var sakene om Gard Schaugs evne til å tilpasse seg omstendighetene og om en ryggsekk utenom det vanlige.

Foto: Thomas Cappelen

September:

Sommeren var over, og kanskje var det grunnen til at saken om Oppstrøms egen FPL-liga ble den aller mest leste. På andreplass kom en vakker langlesing signert amerikaneren Langdon Cook, om steelhead og om det å fiske med barn. Også mye lest i årets første høstmåned var Lars Eriksens småfestlige sak om harving og en sak om øyenstikkerlarver kreditert ørretnerden Andreas Lium.

Foto: Privat.

Oktober:

I oktober handlet den mest leste saken om nedleggesen av de ikoniske papirmagasinene Powder, Snowboarder, Surfer og Bike og om papirmagasiners framtid. På andreplass kom en sak om veien inn i fluefiske etter ørret skrevet av Joackim Kristiansen. En sniktitt på høstnummreret og en republisering av Dylan Tomines eskapader fra Kola ble også mye lest.

Foto: Kevin Benum Kjeldsrud

November:

Mest lest i november var en sak om at Oppstrøms kommer til å endre seg (dere kommer til å få høre mer om dette i månedene som kommer, vi har spennende nyheter!). Mange ville også lese om historien bak forsiden på høstnummeret vårt. Ellers var det mange som leste et supplement til saken i papirmagasinet om hvordan man forvandler sine egne barn til laksefiskere og en sak om en ny episode fra podcasten Anadrom.

Foto: Erlend Welde

Desember:

De mest leste sakene i årets siste måned kom begge fra papirmagasinet. På førsteplass kom den engelske originalversjonen av intervjuet vårt med Dylan Tomine fra høstnummeret, og på andreplass kom pakklista til en mann som reiser på toukerstur med tjueto kilo på ryggen. Hakk i hel kom intervjuet med totning og tørrflueentusiast Lars Ninive og en republisering av André Pedersens turbulente brylupsreise til Mexico.

Foto: Henrik Bonnevier

Takk for følget i 2020! Vi kan love et spennende 2021.

nb_NO