Det perfekte kaffebålet

Foto: Joakim Andreassen

Vi gir deg tipsene du trenger når du skal lage bål for koking av det sorte gull.

Det å lage kaffe på bål er en kunstform, og som regel ikke noe de som verdsetter friluftsliv tar spesielt lett på. Her finnes det en rekke sterke meninger om hva som er riktig, men i denne saken skal vi derimot ta for oss det som for mange nærmest er en forutsetning for den optimale totalopplevelsen. Nettopp bålet.

Når det kommer til fyring så finnes det like mange metoder som det finnes religioner, minst. Og for mange bålentusiaster er også dette nærmest for religion å regne. Det å lage et godt, sikkert, og ikke minst estetisk riktig bål trenger dog ikke å være være rakettforskning.

Her er våre tips (uten at vi antyder at dette er den eneste riktige metoden):

1. Et godt og frustrasjonsfritt bål starter med god opptenningsved

Vær alltid på utkikk etter opptenningsved. Her er det never og tørrfuru (tyrived) som står høyest i kurs, men alt av knusktørre pinner funker. Samle sammen litt i en sidelomme på turen, så blir bålfyringen en lek når du er framme.

Finner du lite never, kan du skjære tynne fliser fra en tørr pinne. La gjerne flisene bli sittende fast på pinnen tett i tett. Dette er prima vare å stikke den første – og eneste fyrstikken borti.

2. Det er dårlig trekk nederst i ei grop

Ikke steinsett en høy og flott «bålring», med mindre det kreves av sikkerhetsmessige årsaker. En tett bålring hindrer trekk og bålet ditt får dermed lite oksygen.

Et bedre alternativ er eksempelvis to rekker med stein, hvor lufta kan bevege seg friere gjennom bålet. Vindstyrken avgjør omfanget av steinsetting.

kaffe bål
Et rituale for friluftsmennesket? // Foto: Joakim Andreassen

3. Et godt fundament

Forsøker du å fyre opp et bål med opptenningsved direkte på fuktig grunn, vil glørne som faller ned slukke på bakken. Hvis du derimot har laget et tettpakket fundament av kvister, pinner eller kløyvde kubber først – og deretter fyrer bålet oppå dette, vil mer varme fra opptenningen fanges opp. Så fort flammene tar litt tak, så vil du kunne oppleve en helt annen utvikling på bålet ditt enn tidligere!

kaffe bål
God opptenningsved er elementært. // Foto: Joakim Andreassen

4. Hold på varmen

Poenget er mye det samme som i punkt 3; vi vil holde varmen i bålet for å få det raskt igang. Dersom vinden blåser i en tydelig retning, kan du med fordel legge en grov stokk eller kubbe på «lesiden» av bålet. Vinden vil blåse flammene og varmen rett i stokken, og varmen blir fanget opp og utnyttet. En gammel stokk brenner bedre enn steiner i en bålring.

5. Øks og sag

En liten og hendig øks er spesielt viktig ved bålfyring i fuktig miljø. Med en enkel foldesag sager du korte kubber, og med øksa kløyver du. Veden inni kubben brenner langt bedre enn den våte mosegrodde barken på utsiden. Fyrer du med tørrgran er det også svært enkelt å lage tynne pinner velegnet som opptenningsved, av en tykkere kubbe.

6. Respekter naturen

Dessverre ser mange velbrukte camper ut som slagmarker, og fluefiskere er intet unntak her. Fyr derfor alltid bål med gamle og døde trær, eller småbjørk der det er tillatt. Kapp alltid trær helt nede ved bakken.

Ikke skamfer bjørketrær i jakten på never, bare ta det du får av med hendene. Ikke fyr større bål enn du strengt tatt trenger, og husk at et lite bål trenger mindre vedlikehold enn et stort.

Benytt eksisterende bålplasser der det finnes, og vær sikker på at bålet er slukket før du forlater området. En god leveregel kan være å tenke på bålet på samme måte som du tenker på naturens toalett.

kaffe bål
Fundamentet er viktig, uavhengig av om bålet brukes for å varmens skyld, eller for å varme vann. // Foto: Joakim Andreassen

7. Sikkerhet

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark, med unntak av godkjente bålplasser. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

Les mer om regelverk og skjønn på Norsk Frilufsliv sine hjemmesider.

nb_NO