En over gjennomsnittlig klekking på en bensinstasjon et sted på New Zealand. // Foto: Joakim Andreassen

Den store insektdøden

Før var de overalt, men nå er de i ferd med å forsvinne. Eller?

Det blir færre insekter. Slik ser det i alle fall ut. I 2017, etter at en studie fra tyske naturreservater viste en dramatisk nedgang i antall insekter, gikk alarmen i Norge. Ingen visste nemlig om noe liknende var i ferd med å skje her. 

I 2020 satt Norsk institutt for naturforskning (NINA) ut feller og begynte å telle. Prosjektet fikk navnet «Nasjonal overvåking av insekter i Norge». NINA startet på Østlandet, men inkluderte Trøndelag i 2021. I 2022 ble overvåkningen utvidet til Sørlandet, og i 2023 til Nord-Norge. I år inkluderes også Vestlandet. Fellene er plassert i jordbruksmark. Unntaket er Østlandet der det også er satt feller i skogen. 

Foreløpige resultater

Prosjektet skal gå over mange år, men nå – fire år etter at de første fellene ble satt ut – er foreløpige resultater publisert. Og for en fluefisker er det tilsynelatende alt annet enn lystig lesing. Tallene viser en gjennomsnittlig nedgang ...

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.