Keen å vite hva som trengs for å kunne lure en sjøørret på 6,4 kilo med tørrflue i elv? Mye tyder på at den beste kompetansen befinner seg i Lærdal.
I Lærdal bor det en mann som kan mer om sjøørretfiske med tørrflue enn de aller fleste.
Og han er ikke fremmed for å dele.
Julen må vente
Anadrom har ikke tatt juleferie riktig enda. Og den som omtales her er heller ikke siste episode de slipper før jul, visstnok.
– Julestria får bare vente. Anadromt innhold til folket er tross alt mye viktigere enn «7 sorter til jul», påpeker Tore Schive.
Det å kalle en pod for Anadrom forplikter tross alt.
– En forpliktelse vi sånn sett kanskje har vært litt dårlige på å ivareta. Det er jo ikke bare villaksen og pukkellaksen som er anadrome arter, og i denne episoden er det laksens kule fetter/kusine som er i fokus, forteller Schive.
Stordabu med mye kompetanse
Ukens tema er tørrfluefiske etter stor sjøørret, og den emigrerte stordabuen Vidar Lillevik er ukens gjest.
– Etter å ha skutt gullfuglen som inneholdt både en vakker fru og fiskerett i Lærdalselva, flyttet Vidar til Lærdal i 2019. I dag driver han eget fiske, guiding og kursing, og ikke minst; Lærdals største (og minste) fluefiskebutikk.
Med seg på flyttelasset hadde Vidar mange års erfaring med fluefiske. I tillegg til mange år med fiske i Norge hadde ørten turer til New Zealand gitt han mye kunnskap om ørreten, og grobunn for mange ideer til hvordan den grove sjøørreten kan la seg lure.
– Vidar gir oss i denne episoden en grundig innføring i hvordan den store sjøørreten kan lures på tørrflue. For dette må vel være det nærmeste man kommer sjøørretfiskets svar på Formel1? Tematikk som hvor og når, utstyr, vading, lesing av elv og fluevalg blir belyst, forklarer Schive.
Detaljert NZ-inspirasjon med hjem til Lærdal
De kommer heller ikke unna å snakke om Lillevik-sikaden. Et helt spesielt mønster som i 2021 fikk sitt store gjennombrudd.

– Var den ikke var på alles lepper, så hang den i enden av mang en fortom. Vidar har brukt mye tid, og gått grundig til verks under utviklingen av Lillevik-sikaden.
Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.
– Sikade som flue, tenker du kanskje? Vel, dette mønsteret har vist seg å levere mang en stor sjøøret. Største på hele 6.4kg, i hvert fall av det som er kjent, forteller Schive.
Nesten en time med prat om rått sjøørettfiske ligger nå ute på de fleste podspillere der altså. Eller så kan du høre den under her selvsagt.