Bor det en medieprodusent i deg?

Foto: Joakim Andreassen

Vi søker etter flinke folk som er opptatt av god formidling.

Oppstrøms er et dugnadsprosjekt, og vi driver primært med dette fordi vi synes det er sabla gøy å lage fluefiskejournalistikk. Selvsagt har vi fra tid til annen våte drømmer om et bærekraftig fluefiskemediekonglomerat som leverer både papirmagasin, podcaster og daglige oppdateringer på nett. Men enn så lenge lever det i fantasien.

Tidsklemma

Å holde et nettsted levende er en krevende jobb, og det er ikke alltid tiden strekker til. Vanlige jobber, skole, frilansarbeid og familie legger logisk nok beslag på mye tid. Noen ganger må vi bare bite over den kjipe treble-kroken og innse at vi ikke strekker til. I slike perioder kan det gå noen dager før vi får laget en ny sak, som igjen legger grobunn for både frustrasjon og følelsen av utilstrekkelighet.

Materiale som fortjener spalteplass

Vi tror det finnes flere der ute som har en skribent eller fotograf i seg. Folk som er opptatt av tekstformidling og visuell historiefortelling som strekker seg hakket lenger enn selfies og “grip & grin” på sosiale medier. Medietalenter i alle aldre, som ønsker seg en arena der de kan få utløp for behov som de kanskje ikke har funnet plass til andre steder.

Motivasjonen må være på linje med den nåværende redaksjonelle filosofien: Dele stoff med likesinnede, der betalingen (enn så lenge) er at man når et publikum som består av mellom 8000 og 12 000 unike lesere fordelt på 20-30 000 sidevisninger hver måned. Noe vi anser som en glimrende arena for å bygge både merkenavn og nettverk som skribent og fotograf.

Har du blinkskudd som støver ned på en harddisk, og aldri ser dagens lys? // Foto: Andreas Lium

Hva ser vi etter?

Oppstrøms ønsker seg tekst, fotografier, og levende bilder med et unikt og originalt blikk på fluefiske og natur. Det kan være personlige essay, fotoessay, reiseskildringer, portretter av steder, personer eller kulturer, meningsstoff eller how to-stoff som går litt dypere enn vanlig. Det kan være saker som omhandler fisket selv, men også saker i periferien av fisket. Ofte kan det være finere å lese om landskapet elva renner gjennom, enn om utraset til fisken du fikk.

Ellers får vi inn flere saker som er personlige skildringer av fisketurer, og færre saker som omhandler saker, steder, personer eller miljøer. Selv om førstnevnte kan være kjempebra, får du hardere konkurranse her enn hvis du sender inn sistnevnte.

Alle lengder, fra 100 til 4000 ord, fra enkeltbilder til bildeserier, er aktuelt.

Filmsnutter og nyhetsverdi

Film er kjempekult, og det er mange flinke folk der ute som lager fine ting. Men det er et par viktige ting å tenke på her:

Hvis du skal tipse oss om den siste filmen din, så nytter det ikke å komme dagen etter at den har florert på Facebook. Nyhetsverdi er essensielt for en redaksjon, og hvis du ønsker å få laget sak på en filmsnutt, så må vi få noen dager (i hvert fall timer) med eksklusivitet. Vi må også få tilgang til minimum to horisontale bilder som kan brukes i saken, og vi lager (nesten) aldri redaksjonell omtale uten konkrete sitater/informasjon om prosjektet.

Her er noen av våre guidelines til generell stoffleveranse (og under en talende filmsnutt).

Føler du deg truffet? I så fall ønsker vi kontakt med deg.

nb_NO