Bakevjen og Oppstrøms med samarbeid om økt fokus på villaks

Podcasten Bakevjen trenger kanskje ingen introduksjon for Oppstrøms’ lesere. Nå slår vi sammen kreftene for å hjelpe å sette søkelys på laks og sjøørret.

Bakevjen er en podcast som springer ut fra searun.no, tidligere Neteland Productions. Et ferskt samarbeid med Oppstrøms har som mål å gi økt nedslagsfelt for det som skal være en viktig vaktbikkje for villaks.

– Vi er en liten unge med skrubbsår på knærne i den store podkastjungelen, sier podcastvert Ørjan Kjerland til Oppstrøms.

Og denne ungen roper ut for fisken.

– Bakevjen prøver å finne ut hvorfor det går dårlig med sjøørret og villlaks.

Bakevjen snakker med forskere, forfattere, frivillige, fiskere, forvaltning, oppdrettere og alle som er involvert med både villaks og sjøørret.

I tiden framover vil Bakevjen og Oppstrøms gjøre felles sak med å løfte fram villaks og sjøørret.

Et uformelt, men viktig samarbeid

Oppstrøms vil dukke opp i podcasten, og Bakevjen vil dukke opp på Oppstrøms. Samarbeidet kom i stand i kjølvannet av villaksoppropet Searun og Oppstrøms tok initiativ til for noen uker siden.

– Vi har god erfaring med podcast-samarbeider til nå, sier Oppstrøms-gründer Joakim Andreassen.

Han tror både Searun og Oppstrøms har mer å bidra med samlet enn helt separat, og karakteriserer det som en helt naturlig greie å gi hverandre drahjelp i det som er et lite miljø.

– Ingen små redaksjoner er tjent med å konkurrere om synlighet på digitale plattformer. Det er krevende å svømme motstrøms alene, helt uavhengig av om det handler om tekst, lyd eller bilde. Synergieffektene man oppnår med å bygge opp om de ulike plattformene, er gull verdt. Målet er uansett det samme i denne forbindelsen. Nemlig å gjøre en viktig innsats for villaksen, sier Andreassen.

Bakevjen har hatt besøk av Simen Sætre (t.v) og Kjetil Østli som nylig slapp boka Den nye fisken. // Foto: searun.no
Bakevjen har hatt besøk av Simen Sætre (t.v) og Kjetil Østli som nylig slapp boka Den nye fisken. // Foto: searun.no

Den nye fisken av Simen Sætre og Kjetil Østli

I en episode som slippes idag får Ørjan og Bjørnar besøk av Simen Sætre og Kjetil Østli, de to gravejournalistene bak den kritikerroste boka Den nye fisken.

– Østli og Sætre har fått meg til å terrorisere Bjørnar med oppdrettsfakta på kveldstid. Det vil si, mer oppdrettsfakta en vanlig, sier Ørjan.

I dagens episode (som du finner under) trosser Bjørnar og tysnesingen Ørjan både omikron og ti minus for å snakke med forfatterne på et lite kontor i Oslo.

I høstnummeret vårt kan du for øvrig også lese en omtale av boka til Sætre og Østli.

Man finner Bakevjen på de fleste podcast-plattformer. Mer info finnes på Searuns hjemmesider.

nb_NO