På brekket: #1

Bjesse fra gamledager.

Stimulering av underholdningsbehov kombinert med informasjonsflyt, og bittelitt sladder? Ja, hvorfor ikke! Nå innfører vi en slags informasjonskanal, skreddersydd for våre lesere. Målet er å gi dere jevnlige oppdateringer, med håp om å holde moralen oppe gjennom vinteren. En digital «care package» med andre ord. For i bakevja kan man tross alt finne så mangt…

Det er høst, og hvis man ikke er elgjeger, bruker man antakeligvis mer tid hjemme. Aktiviteten på nett intensiveres i takt med følelsen av den tomheten som så mange nå kjenner på. Gjengangeren er at det produseres mer digitalt innhold for høstdeprimerte fluefiskere. Samtidig som det blir mer krangling om store fluefiskerelaterte spørsmål på ulike grupper og forum. Man vet aldri helt hva som venter, og det er kanskje også litt av sjarmen med vinteren.

I takt med denne intensiveringen tenker vi det passer godt å innføre en fast spalte vi har planer om å kjøre når det er lavsesong (og ellers hvis responsen er god). I første omgang vil den være gratis, for å gi en forsmak på hva det handler om, men etter hvert vil vi (antakeligvis) legge denne bak vår betalingsmur.

Kort fortalt er dette en slags temperaturmåling av det skandinaviske fluefiskemiljøet. Det være seg nyheter, nye filmer, sladder, utstyrsnytt eller bare tilfeldige greier.

Her er første runde:

Reppardjord-jubel

Høsten er – som vi allerede har vært inne på – tung for mange. Men gladnyheten fra Repparfjord gir en liten dose håp uansett hvor mørkt man ser på fluefiskelivet. antakeligvis varme mangt et naturvernerhjerte…og laksefiskerhjerte. Kanskje spesielt når vi nå går fra det som har vært en naturødeleggende og mørkeblå regjering, til en tilsynelatende grå regjering som både vil fortsette med oljeleting og skyte mer rovdyr.

Fluefiske i Hollywood

Med unntak av A River Runs Through It har fluefiske fått stemoderlig behandling i Hollywood. Sist ut var Netflix-serien The Ozarks der skuespillerne Jason Butler Harner og Marc Menchaca står og veiver halvhjertet med fluestenger og lar flua flyte i et par sekunder før de veiver videre. Nå er imidlertid en ny fluefiskefilm i produksjon, skrevet av Stephen Camelio som er født og oppvokst i Montana og selv fisker.

Jason Butler Harner og Marc Menchaca gjør ting de ikke har peiling på i Netflix-serien The Ozarks. // Foto: Netflix

Filmen har fått tittelen Mending the Line og handler om en Afghanistan-veteran og en Vietnam-veteran som hjelper hverandre med å håndtere etterdønningene av krig, formodentlig ved hjelp av fluefiske. Filmen er spilt inn i Bozeman og Livingstone og har scener fra Yellowstone og Gallatin. Joshua Caldwell har regien og Brian Cox (kjent som patriarken i HBO-serien Succession) og Sinqua Walls har hovedrollene.

Mending the Line er for øyeblikket i postproduksjon og er planlagt sluppet i 2022. Kanskje blir det fluefiskefilmen vi har ventet på siden Robert Redford og Brad Pitt var med på å sette standarden i 1992.

Spesial-spesialutstyr

Vinter betyr fluebinding, og mange av oss trekker ned i hula, der stikka fort kan få kjørt seg gjennom de kaldeste månedene. Og når det kommer til fluebinding, så er det ofte to gjengangere hva angår fysiske problemer. Sittestilling. Og syn. Førstnevnte kan som regel løses med en god stol, litt trening og/eller en time hos kiropraktor. Sistnevnte kan løses med gode briller. Eller i hvert fall trodde vi det…

Vi tok visst feil, for i følge Steffen Granbo, som nylig lanserte sitt eget fluebindebrille-brand(!), er det ikke nok med vanlige se-briller. Her trengs det spesialverktøy i form av en spesialprogressiv fluebindebrille, og hvorfor kan du finne ut av ved å se denne filmen.

Røbergsharren

At Svein Røbergshagen er rent aldersmessig i målgruppen for Granbos fluebindebriller er nok hevet over enhver tvil, men det vi ikke visste, var at han også befinner seg i en annen målgruppe.

Som lyn fra klar himmel der altså, kreditert det vi trodde var en harrskeptiker. Men legger man bort redaksjonens opplagte harrskepsis er dette utvilsomt en fin film. Krydret med Sveins klassiske knowledge-drops om historie, akkompagnert av nydelige naturbilder fra et høstdekt landskap ved utløpet av Galtsjøen. Spiselig selv for den største harrhater med andre ord.

Utilsiktet normcore

Hvorvidt Torgeir Dahl fisker harr, vites ikke. Ei heller om han binder fluer og trenger fluebindebriller. Men det slår oss kanskje at dette er en fyr som verken trakter etter timian-luktende fisk eller spesialverktøy for fluebindere. Gramjag bryr han seg i hvert fall ikke om. Både rødvinsglass og konvensjonell stekepanne får plass i sekken til denne turglade hundemannen. Her er det natur og matauk som står i fokus, og all form for «førrfineri» legges hjemme. Dahl lager film fra nesten hver eneste tur han drar på (virker det som), og det spares verken på tips eller stedsnavn. Innimellom slukdenging drar han også opp fluestanga, og kastestilen er like ekte som alt annet vi får servert.

Oppstrøms’ fotoredaktør er svak for sakte-TV generelt, og når det iblandes cheesy overganger a la introen til tidlige episoder av Dynastiet, heilo-lyder, ufiltrerte snakkeseanser og laaaange gåsekvenser filmet med drone, så blir det rett og slett helt perfekt (ikke ironi). Dette er accidental normcore av beste sort, og hvis ikke en av de mange filmene til Dahl fra nord-norsk vidde gir deg lysten på spole raskt til neste sommer, så er neppe fluefiske noe for deg. Under ser du Dahls siste film fra det som antakeligvis var en av årets mange turer.

Svensk storsatsing om fisk og forvaltning

Som TV-fjes og produsent er Martin Falklind på mange måter en levende legende. Alle som er født på 80-tallet kjenner garantert til Tundraens öring, der blant annet Torill Kolbu figurerte som det norske fluefiskealibiet. I de senere år har Falklind vært en del av Fiskejournalen, der han jevnlig har vært frontfigur for deres digitale innhold. Men i de siste årene ser det ut til at den energiske svensken har jobbet med et helt annet prosjekt.

En dypdykkende serie om fisk, habitater, mennesker, miljøutfordringer og gladsaker lanseres nemlig den 17. oktober. Serien bærer navnet Fiskarnas rike, og slik vi tolker det vil den være tilgjengelig for alle seere svenske seere på SVT Play.

Falklind er frontfigur i ny naturserie på SVT med fisk og forvaltning som hovedtema. // Foto: Mathias Arnham

Den norske versjonen av «There Will Be Blood»

Det finnes overraskende lite grundig journalistikk om oppdrettsbransjen. To hederlige unntak er Kjersti Sandviks bok Under overflaten og artikkelserien Kjetil Østli og Simen Sætre skrev i Harvest og Morgenbladet. Nå har de to sistnevnte skrevet bok, og boka ble nettopp sluppet. Boka har fått tittelen Den nye fisken – Om temmingen av av laksen og alt det forunderlige som fulgte, og burde være obligatorisk lesing for alle fluefiskere som har en mening om bransjen som til tider mer enn noe annet minner om There Will be Blood. En lengre omtale av boka kommer i Oppstrøms #6.

Er du en av våre bergenske lesere, kan du se forfatterne diskutere boka live den 28. oktober. Da arrangerer Samfunnet samfunnet paneldebatt der Kjetil og Simen møter representanter fra næringen, forskningsmiljøer, forvaltningen og politikk.

Friskmeldt Driva?

Nye ungfiskundersøkelser tyder på at klorbehnadlingen av Driva var vellykket. Norsk institutt for naturforskning (NINA) har siden 2010 gjort ungfiskundersøkelser (ved elfiske). Hvert år har de funnet gyro på alle målestasjoner. En ny undersøkelse ble utført i september, tre uker etter klorbehandling, og det ble ikke funnet gyro i det hele tatt. På en del fisk kunne forskerne imidlertid se skader etter gyro. “Dette er et tydelig signal på at metoden holder vann, og selv om vi ikke er overrasket er det fint å få en så tydelig bekreftelse”, sier NINA-forsker Kjetil Olstad.

Driva er forøvrig en av elvene der den atlantiske laksen vandrer høyest (i moh.) i hele verden. Elva var også angivelig åsted for verdens største laks tatt på flue.

Fisken var større i gamledager. Lord Dalrymple (mannen i Sherlock Holmes-hatt) med det som angivelig er verdens største laks tatt på flue.

Billigsnelle som ser ganske dyr ut

Greys er en slags First Price-variant av Hardy, og koster en hel del mindre enn den mer pompøse storebroren fra Alnwick i England. FIN, som denne modellen heter, omtales som en snelle med en «fin pris for nybegynneren». Og med det mener man vel at nybegynnere liker å bruke mindre penger på noe de ikke vet om de kommer til å fortsette med. Vi finner ingen norsk pris enda, men Pure Fishing melder om en startpris på $79 for den minste størrelsen.

Lages med såkalt Di-cast-konstruksjon og rulon disc-bremsesystem. Den kommer i størrelser fra #3 til #10, og serien besitter dermed en slags helgarderende allround-egenskap. Litt Batman møter Darth Maul-preg over det hele, men også ganske kul.

Greys FIN er en såkalt entry-level-snelle med en pris som neppe skremmer bort fattige studenter. // Foto: Pure Fishing

Framover

Torsdag i neste uke bistår Oppstrøms Lars og Lars med laksekveldRevir i Oslo. Tema blir rødlisting, Solberg-regjeringens tiltaksplan for villaks og Akerselva. Kvelden avsluttes med guidet gytevandring langs Akerselva med hodelykter. I tillegg til informativ, blir kvelden med all sannsynlighet hyggelig, og det er mao. lurt å dukke opp.


Vurderer du å bli abonnent? Et abonnement på Oppstrøms handler om mer enn tilgang til hele hjemmesiden vår og et magasin i postkassa tre ganger i året. Pengene dine går rett inn i egenprodusert journalistikk om fluefiske, fluebinding, naturvern og ikke minst villaks. Dessuten er du med å bygge opp et miljø for skandinaviske fluefiskere, der fotografer og skribenter kan få en slant for bidragene sine. Abonnerer du, lover vi å jobbe beinhardt for at Oppstrøms skal levere premium fluefiskestoff året rundt.

nb_NO