Ansiktsløftning og nytt ansikt

Jostein Henriksen
Jostein Henriksen i høstfarger i anledning ny vår for Oppstrøms. // Foto: Wenche Bøhler-Henriksen

Oppstrøms har ny klesdrakt. Samtidig som den lille redaksjonen har fått ny ansvarlig redaktør. Nå er ambisjonen å øke publiseringsfrekvensen.

Det har vært en lang periode uten særlig aktivitet på det dugnadsbaserte nettmagasinet. Det er ulike årsaker til det, men mye kommer av at initiativtakeren har vært involvert i et bransjerelatert prosjekt de siste årene. Nå ønsker Joakim Andreassen å ta tilbake posisjonen Oppstrøms hadde på nett i fluefiske-Norge.

– Vi har hatt utfordringer med tidsaspektet, rett og slett. Oppstrøms var og er et dugnadsprosjekt, og vi hadde rett og slett ikke kapasitet til å produsere saker på daglig basis, forteller Andreassen.

Han legger til at mye av motivasjonen forsvant i takt med det å jobbe i sportsfiskebransjen på daglig basis. Å sette seg ned på fritiden satt langt inne.

– Jeg jobbet mye overtid, og da var det vanskelig å finne tid rett og slett. Prioriteringene ble enkelt og greit annerledes, sier Andreassen, som tok beslutningen om å fratre fra sin stilling på slutten av fjoråret.

Savnet det å servere fluefiskestoff

Sammen med kollega Andreas Lium, kjente de raskt på behovet for å produsere fluefiskejournalistikk igjen.

– Andreas og jeg tok i den forbindelse en runde internt og kikket på ulike muligheter. En av de største prioriteringene var å finne en ekstra ressurs som var flink med ord. Og ikke minst; var like giret som oss på å jobbe for knapper og glansbilder, flirer Andreassen.

Han påpeker at de ikke brukte lang tid på å lande på en kandidat som utpreget seg.

– Jostein Henriksen er en bekjent av oss begge, er en fremragende skribent, og har stor faglig tyngde. I tillegg er han en mye mer jovial fyr enn meg, samt det vi tolker som en kreativ og god ledertype. Med andre ord kvaliteter som egner seg svært godt i en ubetalt stilling som ansvarlig redaktør.

De tok seg en prat med Jostein, som var positivt innstilt. Resultatet var at alle tre følte at de kunne tre inn i roller de var mer komfortable med, og som passer hvert enkelt fagfelt på en bedre måte.

– Andreas kan nå konsentrere seg mer om teknisk stoff om fluefiske, og jeg kan lage lettbeinte nyhetssaker og feature-stoff, samtidig som jeg leker streng fotoredaktør innimellom. Jostein får det “overordnede ansvaret” og er den som må stille opp hvis vi en dag for eksempel må stille opp i et debattprogram og argumentere mot/for noe, sier Andreassen.

Motivert for å tråkke motstrøms

Rent formelt er Henriksen skribent, maskiningeniør og litteraturviter. Han vokste opp i Oslomarka, men er bosatt i Asker med kone og to sønner.

– Jeg har aldri vært ansvarlig redaktør, men jeg har skrevet essay, artikler, kronikker og anmeldelser i Oppstrøms, Harvest, The Flyfish Journal og i dagspressen. I tillegg er jeg veldig glad i vill ørret, forteller Henriksen.

Han omtaler Oppstrøms som noe med en spesiell plass i fluefiske-Norge.

– Først og fremst ser det jævlig mye bedre ut enn de aller fleste fiskenettsteder. Men det favner også mye bredere og gir folk rom til å utfolde seg både på form og innhold. Det første som slår meg er at det er veldig moro å få være med på noe sånt.

Mer enn bare på nett?

Han legger til at ambisjonen i første er å få opp publiseringsfrekvensen.

– Oppstrøms er en kul og egen stemme i fluefiske-Norge, men den siste tiden har den blitt hørt altfor sjelden, sier Henriksen, og legger til at det mangler et kreativt kvalitetsmagasin for fluefiske i Norge.

– I første rekke på nett, men med tid og stunder kanskje også på papir.

Med det mener han et magasin som har plass til essays, profiler, featurestoff og fotojournalistikk.

– Fluefiske er det det er nettopp fordi det handler om mye mer enn fisket selv. Hvis jeg skal tillate meg å være litt filosofisk, er fluefiske på mange måter en helt annen måte å se naturen på. Det gir deg et perspektiv som gjør at både detaljer og større ting framstår på en helt annen måte. Hvis du fisker med flue, betyr noen fjærmygg over en pytt noe annet enn de betyr for en som ikke gjør det. Gruvesaken i Repparfjord også. Skal man formidle det perspektivet, tror jeg man må nærme seg stoff på en annen måte enn tradisjonelle fiskemagasiner gjør.

Henriksen mener at det er der Oppstrøms har vært gode.

– Ambisjonen må være å fortsette med det, men å produsere nok stoff til at det blir et fullverdig magasin, avslutter Henriksen.


Oppstrøms skal fortsette å være gratis. Redaksjonen gjør primært dette fordi vi liker å lage fluefiskejournalistikk. Bunnlinja er likevel at det er dere som lesere som er med på å definere hva Oppstrøms skal bli i tiden fremover, og alle tilbakemeldinger verdsettes. Sjekk ellers ut arkivet vårt for gamle saker med ny layout, og følg med i tiden som kommer.

NB! Du kan støtte Oppstrøms med å kjøpe norges feteste(?) fiske-caps som vi nå selger siste rest av i det som er et meget begrenset opplag via turkaffe.no  Trykk på banneret under!

nb_NO