Anadrom vs. Bakevjen: FIGHT! + Sanddøla og tørrfluelaksefiske

Anadrom Bakevjen Sanddøla tørrfluelaksefiske
Tørre godsaker for laks. // Foto: Raymond Jørgensen

En aldri så liten «beef» er i gjære i det anadrome podcast-miljøet, og det kan den tabloide delen av Oppstrøms-redaksjonen like. Samtidig gjør vi en oppsummering av de episodene vi ikke har rukket å omtale i vårt eget covid-, småbarn- og påskestress.

Anadrom harsellerer med Bakevjen, og både Sanddøla og tørrfluelaksefiske i Finnmark står på menyen i det som er hele tre (noenlunde) ferske episoder.

Vestlandet mot Trøndelag

I Norge har man som kjent to podcaster som omhandler det anadrome fluefisket. Noen vil kanskje hevde at dette er i overkant om en nisje i nisjen. Men for vår del, kan vi ikke få nok. Anadrom og Bakevjen gjør begge en fremragende jobb med å snakke om et fluefiske uten logikk på henholdvis bergensk/sunnfjordsk og trøndersk.

Ordet «banter» er et begrep som er godt kjent i engelsk fotball. Fenomenet er vanlig praksis mellom klubber, spillere og fans. Det hører liksom til sporten. I den norske medieverdenen er det kanskje ikke like utbredt, men nå ser vi likevel konturene av en deilig variant i emning mellom vestlandsbanden og trønderbataljonen.

Anadrom Bakevjen Sanddøla tørrfluelaksefiske
Det debatteres internt. // Kunsthøgskoleverdig fotomontasje: Bjørnar Neteland / Bakevjen

Flørt med støingfiske

Det hele startet da Bjørnar Neteland var på plass på Vestlandet og ergret seg over at han
ikke fikk ta første smultringstur (red.anm; uten fangst i protokollen) i Nausta.

– Hvorfor åpner vi ikke elvene for fiske i april og mai som våre gamle naboer, eller som i gamle dager, spurte Neteland.

Det viste seg å være uenighet i panelet der Bjørnar og Helge Dahlen (episodens gjest) var enig om å være uenig med podkast-redaksjonens «gamling» (red.anm; Ørjan).

Er det greit med et rettet fiske etter støingen, og når burde elvene åpnes for fiske, var et av spørsmålene de stilte.

Ørjan har sett nærmere på fransk støingfiske og er på sin side ikke imponert. Han er skeptisk til om det er mulig å gi mer frihet til fisketider i Norge eller skal vi være annerledes landet her også.

– Er «i forskningens navn» alltid et gyldig argument, spør han.

Harmløs harselas med «pappa-podden»

I Anadrom er det ellers ingen bønn når «Slicebehandling» er tilbake. Både støingfiske og praten Neteland og Kjerland hadde om pappaperm og unger i forrige episode av Bakevjen blir adressert.

– Sorry pappapodden, men denne gangen er det dere. Ammetåka ligger tydeligvis svært tjukk på Vestlandet, påpeker Tore Schive når han forteller om den ferskeste episoden som du finner under.

Deres gode venn Bjørn Rygg befinner seg i North Esk i Skottland, og podcasten får ellers en stemningsrapport derfra.

– Hva gjør man når det plutselig dukker opp uventa penger på konto, samtidig som det lanseres en ny toppmodell fra et anerkjent stangmerke? Kim har svaret på dette.

Episoden hører du under.

Anadrom Bakevjen Sanddøla tørrfluelaksefiske
Det serveres støingburger på Vestlandet. // Fotomontasje: Anadrom Podcast

To gode Anadrom-episoder man også bør få med seg

På grunn av en litt hard påskehøytid, rakk vi aldri å gjøre saker på Anadrom-episodene som kom i forkant av støing-beef’en. Men bedre sent enn aldri, får man vel si. Og så lenge laksesesongen ikke har gått av stabelen, er jo dette tidløst materiale.

– Den første slapp vi like før påskelikøren ble skjenket i glassene. Vi starter episoden med å filosofere litt over visualisering. Er det en tanke bak alt vi gjør, eller går det meste på måfå? I denne episoden tok vi turen til hjemlige trakter igjen. Selve hjertet av Norge, nemlig Trøndelag, forteller Schive.

Bjøra har nok blitt nevnt i en episode eller to, men det Anadrom omtaler som dronningen (Namsen) har flere sideelver.

– Sanddøla var ukens elv. En nydelig elv som har sine kilder i fjellene nær svenskegrensa. Et utmerket elv for fluefiske med sesong helt til 15.sept. Dette er kanskje en elv som skiller seg litt fra sine trøndserske elvesøsken ved å være en villmarkselv. Store deler av vassdraget er heller ikke veldig godt tilrettelagt for fiske.

De tok seg også en prat med Andreas Klavestad. Konge på isen for Stavanger Oilers og visstnok rå i elva med Allys Shrimp. I tillegg til vår egen Jørgen som også kommer innom for å fortelle om Oppstrøms’ siste utgave.

Kim i jordmorpermisjon og tørrfluelaksefiske nordpå

I den nest siste episoden har Kim fått innvilget jordmorpermisjon da innspillingen falt midt i lammingen. Tore følger altså opp Riffling Hitch-episoden fra januar med å dedikere en hel episode til enda mer visuelt laksefiske.

– For å finne en ekspert på tørrfluefiske etter laks måtte vi sette snuten nordover, så litt østover. Før vi endte i Vadsø. Der møtte vi Raymond Jørgensen som er med oss i denne episoden, forteller Schive.

Raymond bruker det meste av sin tid i Vestre Jakobselv, og da gjerne med tørrflue. I denne episoden deler Raymond sine beste tips til tørrfluefiske etter laks.

– Har du ikke prøvd dette før, så prøv det i år. Dette er den råeste formen for laksefiske, påpeker Schive, som legger til at Jørgensen i tillegg til å være en dyktig tørrfluefisker også er en særdeles dyktig fluebinder.

nb_NO