Anders Wartiainen med fangst. // Foto: Per Sondrup Nielsen

12 dager med ekte villmark i Alaska

En av Anders Wartiainens store drømmer i livet var å dra på tur til Alaskas villmark. I 2016 fikk han muligheten.

Wartiainens fiskekompis Per Sondrup Nielsen har vært i Alaska flere ganger på liknende opplegg, og det var sammen med ham turen ble gjort.

– Jeg har fisket med Per en god del steder og vet at han kan sine saker. Jeg følte meg veldig trygg på hvordan vi skulle håndtere utfordringer underveis, forteller Wartiainen.

Saken fortsetter under bildet.

Vilt, vakkert og langt fra folk. // Foto: Anders Wartiainen

Villmarksliv av den sjeldne typen
Turen var av typen padle-ekspedisjon ned en lakseelv. Man leier utstyr, båt, gassbrenner, noe kjøkkenutstyr, og handler mat selv. Man velger i forkant hvor lenge man blir, og deretter blir man fløyet ut til toppen av en elv.

– Man avtaler sted og tidspunkt for henting, og så er man overlatt til seg selv. Vi hadde 12 dager ute i felt, og det var en helt utrolig herlig følelse å være alene. Etter en flyturen på nesten 45 min, er man langt fra både folk, fe, og bjørn, sier Wartiainen.

Saken fortsetter under bildet.

Transportmiddel i 12 dager i strekk. // Foto: Anders Wartiainen

Laksefiske på ørretmåten
Gutta var i hovedsak ute etter sølvlaksen, som går opp i slutten av august. Den er det mange av, og fisken er både vill og sterk – i tillegg til at den gjerne tar tørt om den er i humør.

– Vi greide ikke å lure noen på tørt dessverre, men vi prøvde. Fisken står ellers gjerne på plasser man ikke ville trodd at laksen står, nemlig på helt stille vann i bakevjer. Det er med andre ord ganske aktivt fiske, og på ingen måte noe klassisk våtfluesving. Det det funker ikke, poengterer Wartiainen.

Kaffepause i bjørneterreng. // Foto: Anders Wartiainen

Bjørnespor ved teltet
Siden duoen hadde mange dager til rådighet kunne de overnatte flere netter ved samme camp. Likevel gikk dagene gikk stort sett med til forflytning, med stopp for fiske i bakevjer.

– Fant vi en fin bakevje ved en fin leirplass, så ble vi der.

Han legger til at de så flere bjørnespor, og at bjørnen må ha vært like ved teltet minst en av nettene. Opplagt noe som har satt sine spor hos Oslo-gutten.

Wartiainens betraktninger i de tre episodene han har laget gir et detaljert bilde på hele turen. Et hyggelig minne fra det som opplagt var en drømmetur.

Se alle episodene under!

nb_NO