6 du bør følge – #3: Jonatan Ternald

Jonatan Ternald snekrer sammen de mest ultrarealistiske sjøørretfluene på jord! Likevel er han ikke blek for å ta opp en «slow rolla tail» av boksen.

Tidene med tykke bøker om hackle-teknikker, dubbing-farger og krokvalg vil nok mange mene er forbi. I Oppstrøms københavnske enmanns-redaksjon har Barry Ord Clarkes Flies for sea-trout i hvert fall måtte vike for et hysterisk #instamood gjennom hele vinteren.

Vi mener at man absolutt bør se mot instagram for tidens trend innen fluebinding. Oppstrøms presenterer i de kommende ukene ti av Skandinavias beste sjøørretfluebindere og deres favorittflue. Det er altså bare å dekke bordet med bindestikke og bobbin-holder, og la seg inspirere.

Tredje fluebinder i rekken er Jonatan Ternald aka @jonatan_ternald:

Hvem er @jonatan_ternald?

Jeg heter Jonatan Ternald, er 31 år og bor på Brännö i Gøteborgs søndre skjærgård med mine to døtre og min samboer. Til daglig jobber jeg som snekker.

Når og hvorfor begynte du å binde sjøørretfluer?

Jeg begynte å binde for cirka fem år siden. Vet ikke helt hvorfor jeg begynte å binde, men etter at jeg fikk min første sjøørret på en egenbundet flue, var jeg helt solgt! I dag kan man vel si at jeg er besatt. Jeg binder før jeg følger barna i barnehagen, i lunsjpausen og ellers når det er mulig.

Saken fortsetter under bildet.

ternald_02_opstrms
Super Shrimp. // Foto: Ahrex Hooks

Hvilken flue har du valgt? Og hva er spesielt med akkurat den?

Jeg har valgt Super Shrimp, fordi jeg synes at den har en bra profil og transparens, og er en realistisk imitasjon etter min mening. Fordi at den ikke er belastet henger den også fint i vannet til tross for at det er en lim-reke.

Hva definerer en effektiv sjøørretflue?

Det som definerer en effektiv sjøørretflue i min verden er at den er så realistisk som mulig. Mye ligger i en bra profil og silhuett.«Match the hatch» så mye som det går an. Jeg liker dessuten å ha noen fluoriscerende detaljer i fluen, men er ellers ikke tilhenger av skrikende farger.

Hva blir den neste trenden innen sjøørretfluer i Skandinavia?

Jeg tror at den neste trenden innen sjøørretfluer i Skandinavia, utenom trenden med «wiggle-tails» og «slow rolla tails», blir i tråd med en trend som ses i resten av ørretverden. Veldig store streamere, særlig når det fiskes med synkeliner.

Et lite bonusspørsmål: Wiggle-tails, slow rolla tails, osv. Hot or not?

Jeg elsker å fange sjøørret på en realistisk imitasjon. Men de dagene fiskene bare ikke vil tar, er det aldri helt dårlig å kunne dra fram en skikkelig attraksjonsflue. En tobisflue med en «slow rolla tail» er dessuten på mange måter en veldig realistisk imitasjon. Så jeg sier hot!