Verdenspremiere for ny norsk ørretfilm fra Island

Tobias Holter med den såkalte kråkenebbkjeften - et uttrykk man ofte får når det krokes stor fisk. // Foto: Simen Prestaasen

Prestaasen har laget sin tredje langfilm fra den populære destinasjonen. På torsdag ruller Tørt-gjengen ut digital versjon av den røde løperen – men reisen dit har ikke vært preget av plankekjøring.

Det å skulle regissere en fiskefilm er nærmest umulig, skal vi tro Simen Prestaasen rett. I hvert fall på Island i begynnelsen av mai.

– Vi gikk i gang med et prosjekt med ambisjoner om å fange vanvittig stor ørret i vanvittig stor natur, men naturen og elementene lar seg simpelthen ikke styre, forteller Prestaasen til Oppstrøms.

Dette gjorde at de endte opp med en litt annerledes historie enn de først hadde tenkt.

– Det ble en historie som, etter å ha modnet på en urørt harddisk i fem år før koronaviruset traff landet, endte opp med nettopp den stemningen «Tørt» alltid har ønsket å representere og formidle. Kanskje nærmere enn vi hadde trodd selv, og det er jo gjerne slik at stien blir til mens du går. Denne ble utvilsomt til underveis – og dramaturgien fant sin egen vei, sier Prestaasen som både står bak regi og klipp i Tørt-konglomeratet.

Fikk «hjelp» av naturen

Han er litt redd for å fremstå som rene klisjéen når han gjør et poeng ut av at de denne gang har forsøkt å fokusere mindre på fangsten, og mer på turen og jakten i seg selv.

– En treg vår, rekordlave temperaturer og krevende forhold hjalp oss unektelig godt på vei med den ambisjonen, forteller han, og legger til at fiskefilm, i det formatet det opptrer i dag, ofte serveres i en glorete musikkvideo-innpakning.

Noe han påpeker at heller ikke Tørt-gjengen er fri for å ha skyld i.

– Hvis man ser gjennom Instagram-profilen vår vil man raskt få et feilaktig inntrykk av at det som regel går veien, og at det lurer en storørret bak annethvert fluekast. Slik er det jo ikke. Og det er viktig å få vist det frem.

Formidler mer tur enn fisk

Hensikten med denne langfilmen er altså at det skal gjenspeile arbeidet bak, og vise hvordan det egentlig oppleves å være på fisketur.

– Ektefølt fiskefrustrasjon og fiskeglede. Oppturer og nedturer. Dagevis uten et eneste lugg, med minusgrader og is i stangringene fra morgen til kveld. Kameratskap, tull og fjas. Klaging, sutring og småkrangling. Spekulasjoner og syltynne resonnementer. En emosjonell berg- og dalbane der «trua» kommer og går.

Han tør til og med å trekke inn de riktig store linjene, og da spesielt med hensyn til den situasjonen samfunnet tross alt er i om dagen.

Saken fortsetter under galleriet.

– Vi ønsker å ta med folk ut på en digital fisketur, og gi en opplevelse av faktisk å være tilstede når det skjer, sier Prestaasen.

Det unike lydsporet er med på å hjelpe folk inn i nettopp den stemningen Prestaasen beskriver.

– Einar (red.anm; som er med i Tørt) har skreddersydd musikk til bildene i etterkant, og dette er en viktig brikke i at vi endelig klarte å komme i nærheten av å gjenskape den turgleden og stemningen vi snublet innom i den hjemmesnekrede langfilmen vår i 2013. Det var på tide å ta det tilbake til røttene.

Bryter trend med timeslangt sakte-TV

Fiskelangfilm er kanskje ikke veldig «2020». Men selv om det muligens ikke er det Prestaasen omtaler som særlig klikk- og seertallvennlig, samt stikk i strid med dagens «mal», påpeker han at de har gjort noen bevisste valg på å dra tempoet ned.

– Vi har latt filmen puste og tatt med langt mer enn vi ville gjort i en «musikkvideo». Vi kunne delt den opp i flere episoder, vi kunne proppet en kortfilm med monsterfisk og lange utras, men vi tror og håper at publikum setter pris på ærligheten man får i en skikkelig langfilm. Nå får du muligheten til å bli kjent med oss, og du får muligheten til å se hvordan det egentlig er. Det gjør kanskje ikke det store for rekrutteringen, men det er i det minste ærlig.

Selvsagt helt gratis

I kjent Tørt-ånd, blir heller ikke denne lagt bak betalingsmur.

– Vi opererer i en bransje der det ikke er lett å hente penger til fiskefilmproduksjon, og det å lage godt innhold tar tid og koster penger. Det er vel derfor ikke overraskende at det ikke er økonomisk vinning som er drivkraften for oss. Motivasjonen har utelukkende vært å formidle turglede og rekruttere nye, naturelskende fluefiskere.

Nå inviteres det altså til filmpremiere i egen stue, og premieren går «live» klokken 20:00 på torsdag 9. juli på YouTube.

– Det blir mulighet for å stille spørsmål og skravle med oss gutta underveis i eget chat-vindu. Vi har opprettet et Facebook-arrangement for påmelding, og trekker en heldig deltaker som får et gavekort fra Skitt Fiske på 1.000 kroner. Dette er nytt for oss så vi håper folk setter pris på det, avslutter Prestaasen.

Du finner arrangementet HER, og teaser for filmen under.

nb_NO