Oppstrøms #9 er straks på vei. // Forsidefoto: Jørn H. Moen

Oppstrøms #9: Her er høstutgaven!

Det er oktober, og høstnummeret vårt havner plutselig i postkassene rundt i det ganske land. Her er en forsmak på det som kommer.

«Oppstrøms #9 er vårt beste nummer noensinne». Jeg har sagt det flere ganger, og nå har redaksjonen begynt å håne meg hver gang jeg gjentar det. Sist da vi sendte det kommende høstnummeret i trykken.

Men hør meg ut, kjære Oppstrøms-leser. Dette ER vårt beste nummer noen sinne. Og jeg tror også jeg kan bevise det. For bare se på sakene under og vis meg en sterkere samling. En umulig oppgave!

Men først skal jeg benytte anledningen til å henvende meg til dere som foreløpig kun mottar nyhetsbrevet vårt eller surfer på gratissaker: Bli abonnent!

Da får du stoffet under i postkassa veldig snart, samtidig som du får umiddelbar tilgang til hele det digitale arkivet vårt. Å drive fluefiskemagasin i Norge er marginalt, og vi trenger all drahjelpen vi kan få. Og ikke minst: Du bidrar til å sørge for at historier som de under ser dagens lys.

Så tilbake til saken. Her er innholdet i verdens beste Oppstrøms-nummer noensinne:

På vei til elva med Ivar Nikolaisen

I musikkspalten vår liker vi naturligvis å ha med fluefiskere som har musikk-attestene i orden, og oh boy, har høstens gjest musikk-attestene i orden!

Ikke bare er han vokalist i The Good, The Bad & The Zugly och Kvelertak, han stammer også fra rocke-Norges svar på Kennedy-klanen. Ivar Nikolaisen har plukket ut ti låter til oss og forteller om ørretfiske på Sør-Vestlandet, en snodig oppvekst på Moi og kombinasjonen turnéliv og fluefiske.

Det kanske kan tyckas vara en konstig koppling, men jag ser några likheter. Inom punkrock hatar vi polisen och samhället. Inom flugfiskesamhället ogillar vi odlingsindustrin och odlad lax. 

Oppstrøms #9
På armen til Ivar Nkolaisen er det tatovert inn «fiskar & fant». Stemmer det? // Foto: Joakim Andreassen

Ikke abonnent? Bli det här og få innblikk i spillelista til en vaskeekte rockestjerne i Oppstrøms #9.

Dansken i Norge

Redaksjonsvenn og dansk expat, Johan Bjerg, var ørretfisker helt til han flyttet til Norge og ville prøve seg som laksefisker.

Skulle de to tilværelene, som ørretfisker og laksefisker, la seg kombinere? Det svarer han på i «Utopien om et ben i begge lejre». Saken er på dansk. 

Hvorfor er det så, at jeg ligesom mange tusinde andre ligesindede tilbringer det meste af sommerens fridage midt i denne ulogiske jungle af lakseteorier? 

Den gangen Johan Bjerg faktisk fisket ørret. // Foto: Gustaf Dahlstrand

Ikke abonnent? Bli det här og les om livets veiskiller i Oppstrøms #9.

Motegründerens fluefiskepappa

Oppstrøms #9
Elise By Olsen. // Foto: Torbjørn Rødland

Elise By Olsen har vært redaktør for en rekke motepublikasjoner, og i høst åpner hun International Library of Fashion Research på Vestbanetomta.

Hun vokste imidlertid også opp med en pappa som fisket med flue, og den oppveksten skriver hun om i «Vade Mecum».

Da han kom hjem, trente han på fluekastet, presiserte, repeterte, perfeksjonerte, på gressplenen utenfor barndomshjemmet, på en liten værhard øy helt ytterst i Vesterålen. Så kom Leif ut, naboen, og så på, leeenge, før han rista på hodet og gikk inn igjen. 

Ikke abonnent? Bli det här og få et utradisjonelt blikk på fluefiske i Oppstrøms #9.

Et siste forsøk på å forstå røya

Røya er umulig å forstå. Helt umulig. Så umulig at vi slapp verdens mest metodiske, nitidige og vitenskapelige fluefisker løs på oppgaven, i et siste forsøk på å forstå urfisken. I «Gåten Salvelinus» kan du lese om Andreas Lium var oppgaven verdig.

Nå er selvsagt ikke røya humørsyk i ordets rette forstand, men den har med sine tilpasninger og forutsetninger ofte en annen foretrukken adferd enn ørreten .

Oppstrøms #9
Mann posisjonert ved vann for å løse umulig oppgave. // Foto: Joakim Andreassen

Ikke abonnent? Bli det här og få litt mer kunnskap om røye i Oppstrøms #9.

En revolusjon i laksefiske?

Det skandinaviske laksefisket har funnet oppskriften: Det skal være kjapt, lett og effektivt. Etter å ha møtt en tysker i Mandalselva og sett noen mystiske menn med rulletobakk og PVC-vadere i Finnmark, var ikke lenger Kenneth Bringsdal like sikker.

Han bestemte seg for å prøve noe helt annet, og det førte til en åpenbaring. Den skriver han om i «18-foterens comeback». 

Opprinnelig fisket man med lange stenger på de britiske øyer. Ja, helt opp i 25 fot. De lange stengene gikk imidlertid av moten. På 80- og 90-tallet var stengene fremdeles trege og tunge. 

Oppstrøms #9
Kenneth Bringsdal kaster langt med veldig lang stang. // Foto: Jørgen Platou Willumsen

Ikke abonnent? Bli det här og få en god dose prat om 18″-foter i Oppstrøms #9.

Farquhar

770 kilometer sørvest for hovedøya på Seychellene, Mahe, i det indiske hav, ligger Farquhar-øyene. Utenfor en av øyene ligger Farquhar-atollen. Rasmus Ovesen satt seg på et fly nedover for å se hva han kunne få til med en fluestang på atollen.

Reisen kan bevitnes i saken «I infight med Aqua Hulken». Saken er på dansk.

[…] igennem et midlertidigt vindue i vandspejlet er det som om vores blikke låses fast et kort øjeblik. I det samme går en abrupt skælven igennem fisken. Dens kæber klaprer krampagtigt sammen, vandet eksploderer og med ét er vores forbindelse brudt.

Oppstrøms #9
Ovesen poserer med en gangster. // Foto: Martin Ejler Olsen

Ikke abonnent? Bli det här og møt sint saltvannsfisk i Oppstrøms #9.

Profil: Lars Elling

Lars Elling er billedkunstner og i fjor debuterte som forfatter med «Fyrstene av Finntjern», som ble en av fjorårets mest kritikerroste romaner.

Fluefiskejournalistikkens unge håp, Martin Tilrem, har vært på besøk i Ellings atelier, og de to snakker om Nordmarka, skriving og om å bli ødelagt på Kola.

[…] det var romantisk! Faren min døde for tre år siden nå. Da fant jeg alle disse bildene, hvor de står oppe i Namsen, med 60-tallssveis og pipe og kaster med splitcane i duffelcoat. Det ser ut som et platecover, alt sammen. 

Oppstrøms #9
Lars Elling i atelieret sitt i Oslo. // Foto: Martin Tilrem

Ikke abonnent? Bli det här og les om en ikke-fluefisker som skriver om fluefiske i Oppstrøms #9.

Monsteret

Da Emil Westrin omsider fikk opp en ørret i de svenske fjellene i august 2022 tenkte han som Bobbysocks: Er det bare drøm og fantasier?

Heldigvis ble det tatt bilde av fisken, og de kan du se sammen med en tekst om fisketuren under overskriften «Drömöringen som blev verklighet». Saken er på svensk.

Inga hopp eller större huvudskakningar, bara lugnt och tungt likt ett godståg. Jag vänder mig mot Emanuel som har sett vad som är på gång och på väg ner mot mig, ”Det här… Det är ingen 3kilos…” 

Oppstrøms #9
Hodet til et monster. // Foto: Emanuel Gideonsson

Ikke abonnent? Bli det här og få historien om en troféørret i Oppstrøms #9.


I tillegg til sakene over finner du også anbefalinger, fluebindesaker, vakre bilder, en anmeldelse av boka til fotballkeeper og fluefisker Håkon Opdal og mye annet.

Ble du sugen på å motta nummeret i postkassa? Alt ordner seg når du tegner abonnement («Print» eller «Print + digital») här.

sv_SESV