Storørretfiske på laksemåten

Mange laksefiskere snakker ofte om alt som ikke innbefatter laks på en likegyldig måte. Logisk nok, siden laks som regel er altoppslukende for de som har kjent på kreftene. Men kan synet endres noe for selv den mest pragmatiske bergenser?

Hos Anders Neteland står laksefiske svært høyt. Såkalt «sildafiske» – eller ørretfiske som det også kalles – kommer langt ned på lista over det han prioriterer. I en åpen periode fikk han derimot tilbud om å dra til Island for å fiske nettopp brun ørret.

– Greia var at jeg hadde tid til reise på tur i mai. Da jeg fikk tilbudet tenkte jeg at jeg kunne bruke anledningen til å virkelig prøve brunørretfiske, og så heller hate på det i etterkant, forteller Neteland.

Han fisket først i en fjord i full storm med det han omtaler som «noe stramergreier».

– Da spiller det egentlig liten rolle for meg hvor stor fisk som står uti der er. Jeg føler det blir mer flaks om du treffer fisk, så jeg gjorde kun det én kveld, og fisket i elv resten av tiden.

Han fikk anledning til å prøve en del forskjellige elver, og var blant annet i West Ranga, Galta, og Varma.

Saken fortsetter under bildet.

neteland_island_05_opstrms
Anders varmet forsiktig opp med ei litta røye. // Foto: Anders Neteland

– Jeg prøvde meg en del på nymfe i elv, men det var ikke helt min greie merket jeg. For å være helt ærlig hadde jeg ikke peiling på hva jeg holdt på med med. Oppstrømskasting med et blylodd uten 100% kontakt er noe jeg sluttet jeg med for mange år siden. Vet det provoserer og skal ikke sidestille det helt med markfiske, men det er farlig mange likhetstrekk, mener Neteland.

Han hadde hørt mye om at det var fett å fiske på stasjonær fisk som man kunne spotte. I etterkant er han ikke i tvil om at det hadde vært betraktelig mye kulere å gjøre det med en tørrflue.

– Jeg endte altså opp med å kjøre sjøørret-setup i halvmørke med en turbodisk-tube. Det funket, og jeg fikk en røye på en bottletube og en liten brun på nymfe. Slet en stor ørret på nymfe med blylodd, og hadde sikkert fått meg en deilig knute på fortommen, sier han, og legger til at det på mange måter var kult å prøve ut denne typen fiske.

– Skal jeg derimot fiske ørret på island igjen, så skal jeg gjøre det når det klekker, og ikke når det blåser så mye at de islandske hestene sliter med å stå oppreist.

Vind og «markfiske» til tross, har han egentlig noe å klage over? Døm selv.