Stor settefisk – Del 1: Juksefisk

Bruttern hevdet at ideen om å ta til takke med tingenes tilstand og være fornøyd med status quo, var en del av borgerskapets hersketeknikk. Leveregelen var laget for å holde arbeiderklassen nede. Dermed ble størrelsen på den utsatte ørreten i Espedalsvatnet bakteppet for den første storpolitiske og livsfilosofiske krangelen jeg husker fra middagsbordene i vår familie.

Jeg var 12 år da jeg begynte å fiske i Østmarka. I mange år var en 36 cm lang ørret min personlige bestenotering. 
I Nordmarka noen år senere ble duppen sugd ned mellom vannliljene med en kraft jeg aldri hadde opplevd tidligere. Ørreten som slukte meitemarken var 44 cm lang og veide 920 gram. Jeg var stolt som en hane, og fisken gjorde meg til konge på haugen i mitt og fiskekompisenes lille rike. Størrelse var viktig den gang som nå, og for oss var en nordmarksørret på nesten kiloen en gedigen fisk.
I dag brer utsetting av såkalt fangbar ørret om seg. På Facebook og Instagram er det lengde og vekt som teller. Ingen stiller spørsmål om fisken er blitt feit på pellets eller om den har levd et naturlig liv. 
Hva om ungdomstidens trofèfisk fra Nordmarka hadde vært foret opp til størrrelsen sin på settefiskanlegget til OFA og satt ut i det lille tjernet uka i forveien? Hadde stoltheten min vært den samme? Hadde det føltes som en bragd å fange den?
Ørretfisket er av natur en aktivitet som gir lite valuta for anvendt tid i form av antall kilo og fisk. Sånn er det bare. Skal du bryne deg på de store, kreves  nysgjerrighet, kyndighet, erfaring og tid for å lykkes. Det er sært og krevende og langt fra alle forunt. 
Etter et langt sportsfiskeliv er jeg overbevist om at utsetting av feite storinger som aldri har sett annen mat enn pellets, fjerner sportsfiskets grunnpilar. Gjennom tre historier skal jeg fortelle hvordan jeg havnet på den overbevisningen. Her er den første.

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere på Print + digital eller Digital.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster det samme som en kaffekopp i måneden, og som abonnent støtter du også produksjon av viktig journalistikk om villaksen.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

nb_NO