Stor settefisk – Del 1: Juksefisk

Bruttern hevdet at ideen om å ta til takke med tingenes tilstand og være fornøyd med status quo, var en del av borgerskapets hersketeknikk. Leveregelen var laget for å holde arbeiderklassen nede. Dermed ble størrelsen på den utsatte ørreten i Espedalsvatnet bakteppet for den første storpolitiske og livsfilosofiske krangelen jeg husker fra middagsbordene i vår familie.

Jeg var 12 år da jeg begynte å fiske i Østmarka. I mange år var en 36 cm lang ørret min personlige bestenotering. 
I Nordmarka noen år senere ble duppen sugd ned mellom vannliljene med en kraft jeg aldri hadde opplevd tidligere. Ørreten som slukte meitemarken var 44 cm lang og veide 920 gram. Jeg var stolt som en hane, og fisken gjorde meg til konge på haugen i mitt og fiskekompisenes lille rike. Størrelse var viktig den gang som nå, og for oss var en nordmarksørret på nesten kiloen en gedigen fisk.
I dag brer utsetting av såkalt fangbar ørret om seg. På Facebook og Instagram er det lengde og vekt som teller. Ingen stiller spørsmål om fisken er blitt feit på pellets eller om den har levd et naturlig liv. 
Hva om ungdomstidens trofèfisk fra Nordmarka hadde vært foret opp til størrre...

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

nb_NONO