Steingal tilnærming

Artikkelforfatteren studerer kart på Island. // Foto: Åsmund Næs

Tenk som en geolog og finn storørreten!*

(*vi garanterer ikke at du finner storørreten)

Fluefiske er en livsstil for mange av oss. Å gjøre hobby om til livsstil fører med seg yrkesskader. Eksempler kan være trafikkfarlig bilkjøring langs elv, sykelig fascinasjon av insekter, og ikke minst sosiale feilprioriteringer.

Geologi er også livsstil, med mange av de samme symptomene. Sosialt møter geologer like lite forståelse for sin lidenskap fra menigmann som det fluefiskere gjør. Å kombinere de to lidenskapene høres i utgangspunktet ut som sosialt selvmord, og erfaringsmessig er det ikke langt fra sannheten. En steinsamling har omtrent like liten tiltrekningskraft på det motsatte kjønn som en velpleid flueboks. Uavhengig av samfunnets uvitenhet og de sosiale konsekvensene, kan derimot fluefiske og geologi leve fint i symbiose og utfylle hverandre.

Geologi er læren om jordas opprinnelse, sammensetning og forandring. Akkurat som fluefiskere, overdriver også geologer viktigheten av sin egen nisje ved å si at man er påvirket av geologiske prosesser i nesten alt man foretar seg.

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere på «Print + digital» eller «Digital».

Akkurat nå får du én gratis prøvemåned på vår digitale tilgang. Men velger du Print + digital, så sender vi deg denne capsen helt gratis.

Det billigste abonnementet vårt koster det samme som en kaffekopp i måneden, og som abonnent støtter du også produksjon av viktig journalistikk om villaksen.

Gå hit for å se ulike alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.