Poetisk om elskende sjøørret

Gytetid for anadrom fisk utgjør alltid et vakkert skue. Legges det til et lyrisk innslag så har man plutselig kunst.

En mer eller mindre jevn strøm av film signert den smått energiske Bergens-duoen gjør oss ingen verdens ting, og her har Bjørnar Neteland med assistanse fra Simen Prestaasen gått løs på et ambisiøst prosjekt – nemlig å forsøke og fange gytetiden til våre anadrome fiskearter på film.

Saken fortsetter under bildet.

neteland_elvami_opstrms02
Ett av flere triks i ermet, for å komme tett på. // Foto: Simen Prestaasen

– Siden jeg begynte å filme gytefisk i 2014 så har jeg alltid drømt om å få hele seansen med graving, slåssing, gyting osv. I år klaffet det endelig, etter en del flaks og planlegging. Og etter å ha sett gjennom klippene fant jeg ut at jeg måtte lage en liten greie om gytetiden til de anadrome fiskene våre, forteller Neteland.

Bjørnar så behovet for to hoder og mer utstyr til prosjektet, og fikk med Tørt-gründer Simen Prestaasen på laget. Som Simen selv sier, så er de begge omtrent like glade i både fisk og natur, og er godt fornøyde med bildene de har fått og stemningen som formidles.

Saken fortsetter under bildet.

neteland_elvami_opstrms03
Det er dyrt å kræsje i vann. // Foto: Simen Prestaasen.

Det er opplagt en stor opplevelse å bivåne denne seansen på nært hold, noe Bjørnar gir tydelig uttrykk for.

– Jeg blir like imponert hvert år, av hva fiskene går gjennom under gytetiden. Ikke bare driter de i at vi er i nærheten og rigger kamera, de viser gang på gang at vann tydeligvis er en oppskrytt greie. Den største fisken på filmen er en sjøørrethann på 5-6kg. Der han patruljerte var det maks 20cm vann.

Oppfordringen er klokkeklar; dette er noe alle interesserte bør sette av tid til å få med seg. Og denne filmen er god motivasjon til nettopp det.

Til slutt et aldri så lite «PS» fra Bjørnar: – En av fiskene på filmen har en rød-tag rett ved ryggfinnen. Denne fisken graver grop to ganger i løpet av filmen. Rød-tag = catch and release i en eller annen form. Så alle som melder at fisker dør ved menneskelig håndtering kan nå ta seg en kjempebolle.

nb_NO