Foto: Andreas Lium

Øyenstikkerlarver – en favorittrett

Dersom du er lei av å vente på gode myggforhold, kan imitasjoner av øyenstikkerlarver være et godt alternativ.

Mange av mine største ørreter i Nordmarka, er tatt på nettopp imitasjoner av øyenstikkerlarver i april-mai. Skiftende vårvær med kun unntaksvis vindstille forhold og vaking, gjør at fiske med øyenstikkerlarver blir praktisert mye for min del før døgnfluene kommer i gang. I dette tilfellet stemmer det også rimelig godt, at stor flue gir stor fisk...

øyenstikkerlarve01_opstrms
Som sett i Alien-filmene. Foto: Andreas Lium

Oppførsel

Øyenstikkerlarven er stort sett gjemt for fluefiskeren. Du må enten finne den i en fiskemage, eller som meg; oppdage den som følge av en mer eller mindre (u)naturlig fascinasjon for hva som beveger seg under gamle stygge røtter i illeluktende gjørme. For det er nettopp her disse insektlarvene oppholder seg mest, under røtter og i bunnvegetasjon med gode muligheter for å gjemme seg.

Øyenstikkerlarven er selv en predator av rang, og spiser faktisk byttedyr opp til fiskeyngels størrelse. Den legger seg strategisk til og venter på byttet, som den overrumpler lynraskt ved å skyte frem den leddede kjeven og huke tak i offeret. Larven er også utstyrt med en vannjet, som gjør den i stand til å skyte raskt frem i vannet ved å presse vann ut av bakkroppen. Noe den utnytter både ved angrep og forsvar.

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere på «Print + digital» eller «Digital».

Akkurat nå får du én gratis prøvemåned på vår digitale tilgang. Men velger du Print + digital, så sender vi deg denne capsen helt gratis.

Det billigste abonnementet vårt koster det samme som en kaffekopp i måneden, og som abonnent støtter du også produksjon av viktig journalistikk om villaksen.

Gå hit for å se ulike alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.