Når galt blir verre

Det ser ikke lyst ut for verdens gjenværende populasjoner av atlantisk villaks. // Foto: Joakim Andreassen

Stortingets håndtering av sjølaksefiskereguleringene viser med tydelighet hva som kan gå galt når politikerne overstyrer en faglig begrunnet villaksforvaltning.

I 2007 vedtok Stortinget at krokgarn skulle utfases i Finnmark innen rimelig tid. I forbindelse med fisketidsreguleringen for 2021-26 hadde derfor Miljødirektoratet innstilt på å ikke åpne for bruk av krokgarn. Det tok 14 år, noe som må sies å være godt innenfor begrepet "rimelig med tid". I denne perioden har villaksbestanden i verdens viktigste vassdrag for atlantisk laks – Tanavassdraget – kollapset fullstendig på grunn av overfiske i både sjø og elv. Også i andre deler av Finnmark står det dårlig til.

[letsinfoup]

Krokgarnforbudet var langt på overtid. Men, siden det er valgår, er det viktig å vise motstand mot regjeringen og opposisjonen kappes om å være "distriktsvennlige". FrP fremmet et representantforslag som mente at man bare skulle fortsette med samme sjøregulering som tidligere. Begrunnelsene bygget på en rekke biologiske misforståelser om laks og lakseforvaltning. 

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.