Body of Water er ikke bare en av de beste bøkene som er skrevet om bonefish. Den er en av de beste bøkene som er skrevet om fluefiske.
Fluefiske er ikke én ting. Det er maurfiske i Oslomarka, laksefiske i trøndelagselver, steelheadfiske i British Columbia eller GT-fiske på Seychellene. Av alle variasjonene, er det antakeligvis få som er like umiddelbart tiltalende som flatsfiske i Karibia. Ikke bare er det et visuelt fiske i glassklart, turkist vann. Fisket er også gjennom-mytologisert i film- og bokform (Ninety-two in the Shade, Tarpon fra 1973), og gjennom figurer som nylig avdøde Lefty Kreh. Det er en verden med tropiske strender og Kalik-flasker i neopren-coozies, tonesatt av Jimmy Buffet.
Flatsfiske i Karibia er også emnet for det som må kunne kalles det forrige tiårets aller mest omtalte bok om fluefiske. Da Chris Dombrowksis Body of Water kom i 2016, fikk den panegyriske omtaler. Blant annet av folk som John Gierach, avdøde Jim Harrison og David James Duncan.
Pengelens poet får gullbillett
Boka åpner en vinter i Montana, da Chris Dombrowski, fiskeguide og poet, går gjennom en traurig periode. Han er tidlig i trettiåra, kona er gravid med deres andre barn, men Dombrowski er blakk og uten framtidsutsikter. Ut av det blå ringer en velstående tidligere klient. Det har blitt en ledig plass på en tur til Grand Bahama og legendariske Deep Water Cay. Dombrowksi som lenge har drømt om å fiske bonefish, griper sjansen. Framme på øya blir han introdusert for David Pinder Sr., en levende bonefish-legende. Pinder Sr. ble ansatt av Deep Water Cays grunnlegger, Gil Drake Sr. som lodgens aller første bonefish-guide. Etter hvert gikk han også for å være den aller beste. Etter et liv med fiskespotting i stekende sol, har Pinder Sr. pådratt seg grå stær. Nå er han tvunget til en pensjonstilværelse i relativ fattigdom.
I følge både vaskeseddelen og forfatteren selv er det Pinder Sr. boka handler om. Det er bare en halv sannhet. Akkurat som fisken han jakter på, forblir Pinder Sr. en figur vi stort sett bare aner skyggen av. En unnskyldning til å fortelle en annen og mye større historie.
(saken fortsetter)