Karibiske dagdrømmer

Chris Dombrowksi. Pressebilde: Milkweed Editions

Body of Water: A Sage, a Seeker and the World's Most Alluring Fish er ikke bare en av de beste bøkene som er skrevet om bonefish. Den er en av de beste bøkene som er skrevet om fluefiske.

Fluefiske er ikke én ting. Det er maurfiske i Oslomarka, laksefiske i trøndelagselver, steelheadfiske i British Columbia eller GT-fiske på Seychellene.

Av alle variasjonene, er det antakeligvis få som er like umiddelbart tiltalende som flatsfiske i Karibia. Ikke bare er det et visuelt fiske i glassklart, turkist vann, men fisket er også gjennom-mytologisert i Ninety-two in the Shade, Tarpon fra 1973, og gjennom figurer som nylig avdøde Lefty Kreh. Det er en verden med tropiske strender og Kalik-flasker i neopren-coozies, tonesatt av Jimmy Buffet.

Flatsfiske i Karibia er også emnet for det som må kunne kalles det siste tiårets aller mest omtalte bok om fluefiske. Da Chris Dombrowksis Body of Water kom i 2016, fikk den panegyriske omtaler av folk som John Gierach, avdøde Jim Harrison og David James Duncan.

Pengelens poet får gullbillett

Boka åpner en vinter i Montana, da Chris Dombrowski, fiskeguide og poet, går gjennom en traurig periode. Han er tidlig i trettiåra, kona er gravid med deres andre barn, men Dombrowski er blakk og uten framtidsutsikter. Ut av det blå ringer en velstående tidligere klient. Det har blitt en ledig plass på en tur til Grand Bahama og legendariske Deep Water Cay.

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere på «Print + digital» eller «Digital».

Akkurat nå får du én gratis prøvemåned på vår digitale tilgang.

Det billigste abonnementet vårt koster det samme som en kaffekopp i måneden, og som abonnent støtter du også produksjon av viktig journalistikk om villaksen.

Gå hit for å se ulike alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.