Hva betyr Oppstrøms?

Jørgen sorterer nettbutikk i Oppstrøms HQ på Hvalstad, a.k.a. stua til Jostein. // Foto: Jostein Henriksen

HBO, VG+, Premier League og Netflix. Vi vet at folk betaler for mange abo-løsninger om dagen, men hør oss ut. Vi mener det er gode grunner til å abonnere på Oppstrøms.

Et Oppstrøms-abonnement handler om mer enn tilgang til nettsiden vår og et magasin i postkassa tre ganger i året.

Å være abonnent på Oppstrøms handler om å bidra til å ivareta en liten, men unik subkultur. For det er abonnentene våre som sørger for at de historiene bidragsyterne våre forteller ser dagens lys. Om reiser, steder, personligheter og tradisjoner som bare er viktige for fluefiskere.

Det handler også om å bidra til å belyse en rekke viktige områder der vi fluefiskere har et helt unikt perspektiv: Fiskeforvaltning, oppdrettsnæring, naturvern og miljøpolitikk.

Jørgen og Joakim inspiserer prøvetrykk i Jørgens atelier, da forvandlet til et impromptu redaksjonslokale. // Foto: Jostein Henriksen

Da vi bestemte oss for å gjøre et papirmagasin av Oppstrøms engang i 2019, visste vi at det var et risikabelt prosjekt. Opplagstallene til nesten samtlige trykte medier pekte kraftig nedover, og fluefiske er et lite marked.

Likevel innbilte vi oss at det var plass til et magasin som Oppstrøms. For selv om det ikke er så mange fluefiskere, har vi gjerne et intenst forhold til det vi driver med. Fluefiske er like mye en livsstil som det er en sport, og der er en livsstil full av personligheter. 

Ideen bak Oppstrøms var å gi livsstilen og personlighetene en plattform. 

Entusiasmen bobler over på redaksjonsmøte SARS‑CoV‑2-style. // Snikskjermdump: Jostein

Hva vi har fått til

Vi har i stor grad lykkes. Vi er fremdeles en shoe-string operation med hjemmekontorer på kott og i stuer, men jobber nå på første nummer av vår tredje årgang. På nett publiserer vi saker nesten hver eneste dag. Vi har rundet 1000 abonnenter, og i 2021 ble nettsakene våre lest nesten 500 000 ganger.

I tillegg til stoff om teknisk fiske, fluebinding, steder, naturvern og personer, publiserer vi en ukentlig oppsummering av ting som rører seg i miljøet. Annenhver fredag publiserer vi mini-portretter av kjente og ukjente profiler. Når det dukker opp viktige nyheter, prøver vi å publisere det uten betalingsmur.

Rundt oss begynner det å vokse et redaksjonelt miljø av dyktige folk som liker å skrive og ta bilder. Nå får de fleste også noen kroner for det de leverer.

Saker fra Oppstrøms har dukket opp i nasjonale medier, og vi har klart å heve stemmen på vegne av fluefiskere i debatter som er viktige for oss.

Ingenting av dette hadde skjedd uten abonnentene våre.

Når grunnleggeren kjører dobbel caps, vet du at redaksjonsmøtet går mot slutten.

Bli Oppstrøms-abonnent, få enda mer stoff

Hverken bidragsytere eller redaksjonen kommer noen gang til å bli feite på Oppstrøms. Det har heller aldri vært målet. Flere abonnenter har imidlertid gjort at vi kan jobbe mindre med andre prosjekter for å holde hjulene i gang hjemme. Enda flere abonnenter vil gjøre oss i stand til å bruke enda mer ressurser på å produsere og kjøpe inn grundig, godt og underholdende stoff. Om fluefiske og alle berøringspunktene det har med kulturen og samfunnet forøvrig.

Liker du innholdet vårt, ber vi deg derfor om å vurdere å bli en Oppstrøms-abonnent du også. Vi skal bruke det til å fortelle de historiene og å ta de debattene bare fluefiskere kan.

Hilsen Jørgen, Jostein og Joakim.

Et av Skandinavias fineste magasiner. I alle fall i følge mora til redaktøren. // Foto: JPW
nb_NO