Setesdalsheiene, som nå åpnes for turbinindustrien, i blekt lys. // Foto: Joakim Andreassen

Fred. Olsens metode

Det som faktisk skjer når et stort konsern har bestemt seg for å bygge en vindmøllepark i naturområder som eies av mennesker som ikke vil at dette skal skje.

I Setesdal har jeg to ørretvann og flere mindre tjern. For fire år siden ble det satt ut yngel. Nå får vi halvkilos fisk i fin kondisjon. Maur har vist seg effektivt. Ørreten er kresen og vanskelig å lure, vannene er grunne og fulle av diverse insekter. På 90-tallet satte vi ut kanadisk bekkerøye. Røya skulle visstnok ikke være i stand til å formere seg, men har likevel etablert seg i et av vannene. Tilsynelatende har vi skapt et lite fluefiskeeldorado.

UFred. Olsen

Men mørke skyer har trukket inn fra øst og heter Fred. Olsen Renewables. En gruppe grunneiere, meg selv inkludert, er tilbudt årlige summer mot at det opprettes en såkalt «vindmøllepark» på eiendommene våre. De av oss som ikke aksepterer planene, kan ikke gjøre så mye, får vi forklart. Lov- og regelverket som gjennom år er utviklet for å beskytte områder med status som landbruks-, natur- og friluftsområder forvaltet etter plan- og bygningsloven gir ingen beskyttelse lenger. For NVE har av sentrale myndigheter fått i hende paragrafer som trumfer all annen lovgivning. En aktør med nok kapital i ryggen til å gi en håndfull grunneiere med tilstrekkelig areal «et...

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.