Fotografen: Frederik Lorentzen

Fra rullebrett til fluefiske. Møt den danske stillfotografen, filmskaperen og «Café au Laks»-spesialisten.

I rundt 15 år fulgte Frederik Lorentzen (36) med på sin fotografvenn, Pierre Stachurska, mens han dokumenterte deres felles opplevelser på skateboard. I tillegg til masse lærdom gjorde denne perioden i livet at han ble formet til nettopp den fotografen han er i dag.

– Pierre er en av de dyktigste fotografene jeg kjenner, og jeg har stor respekt for at han startet analogt og brukte alle sine sparepenger på å fremkalle bilder. Det har vært en enorm  inspirasjon til å kjempe seg frem og gjøre det jeg selv gjerne vil, både hva angår fritid og i arbeidslivet, forteller Lorentzen.

Fra brett til sjø

På et tidspunkt begynte fluefiske å fylle mer av den blide danskens tid enn det rullebrett gjorde.
– Skate var både hobby og livsstil, og på den tiden var jeg daglig leder av en skateshop i København. Det meste i livet mitt handlet om rullebrett. Fiskeinteressen har likevel alltid ligget og ulmet.

Da han for alvor begynte å fiske fikk han lokket Pierre med på noen fisketurer.

– Jeg så raskt at han ikke fant det like interessant som meg, og forsto at dersom jeg ville gjenoppleve alle turene ved sjøen, så måtte jeg selv dokumentere det.

frederiklorentzen_fotografen_portrett02_opstrms
Fotografer kan også få fisk. Her fra BC, Canada. // Foto: Peter Andreas Christensen

Naturlig dreining

I starten brukte han billige kompaktkameraer, men gikk etter hvert over til å lage småsnutter på et Panasonic GH2.

– Likevel savnet jeg den lekre kvaliteten man opplever med et perfekt stillbilde, så det ble en naturlig overgang til mer fotografi etter hvert. Jeg synes begge deler er minst like viktig, så jeg har laget et kompromiss med meg selv der jeg kun lager film med speilreflekskamera.

Han påpeker at foto er noe helt annet enn det video er.

– På samme tid er det både mer simpelt og mer komplisert.

Profesjonalisering

På et tidspunkt ble Frederik spurt om å lage en artikkel til «Sportsfiskeren» i Danmark, og senere om han ville lage noen korte reklamesnutter.

– Etter dette har det gått langsomt fremover, og nå lager jeg faste artikler for «Sportsfiskeren», samt bidrar med artikler i svenske «Flugfiskefeber».

Han synes likevel det er vanskelig å produsere tekstbasert stoff på løpende bånd.

– Jeg er ikke så erfaren som fluefisker at jeg kan kaste rundt meg med artikler. Erfaringen min består hovedsaklig fra sjøfluefiske, og det er jo primært her i Norden det er stor interesse for akkurat det. Det store internasjonale gjennombruddet har altså ikke kommet helt enda.

Penger ikke motivasjonen

Frederik føler likevel han er på god vei mot en stil han føler han kan stå inne for.

– At bildene mine blir brukt i magasiner og kataloger har gitt selvtillit og motivasjon til å fortsette å bruke mye tid og energi på fotograferingen. Det er tross alt ingen hemmelighet at det ikke er for pengene jeg gjør dette.

Han trekker frem de fantastiske opplevelsene, og tilgangen til fiske som han ellers aldri hadde kommet i nærheten av.

Siden Frederik jobber deltid som servitør og bartender (red.anm; dra for all del innom Café Dyrehaven hvis du er i København, og be om å få servert en Café au Laks hvis Frederik er på jobb) har han en fin basisinntekt. Fotovirksomheten har dog den siste tiden eskalert til å bli en hyggelig biinntekt.

– Kanskje kommer det på et tidspunkt til et nivå der jeg kan jobbe fulltid med å fotografere, filme, skrive artikler og gjøre andre fiskerelaterte oppgaver.

frederiklorentzen_fotografen_portrett01_opstrms
Skjeggete danske med myggnett. Sjelden art på vidda. // Foto: Frederik Lorentzen

Soleklart hovedfokus

Frederik holder seg stort sett til bilder av natur og fiske, men tar også bilder av mat innimellom.

– Sistnevnte gir meg både noen gratis måltider og litt penger. Antakeligvis er det heller ikke så uventet at fotokarrieren sveiper innom denne sjangeren siden jeg allerede befinner meg i restaurantbransjen.

Han har også prøvd seg på å filme konferanser og ta portrettbilder, selv om dette ikke er sjangere han oppsøker.

I nær fremtid vil man som seer også kunne bivåne navnet til Frederik på flere filmprosjekter som er gjort med den kjente danske filmskaperen Peter Andreas Christensen.

– Peter er også en stor kilde til inspirasjon i tillegg til å være en god venn.

Satser på visuell sjøørretrevolusjon

Frederik er en rolig type som ikke stresser for mye med noe som helst. Han spekulerer altså ikke for mye i fremtiden, selv om han selvsagt håper at alle internasjonale fluefiskemagasiner vil være fulle av hans bilder av sjøørret og sjøørretfiskere i årene som kommer.

– Verden må jo snart forstå at fluefiske på kysten er det vanskeligste fisket som finnes på denne jord. Det blir fantastisk!

I mellomtiden lover han å servere oss alle både levende bilder fra sitt eget lille produksjonsselskap og stillbilder fra både Norge og svensk Lappland, der han skal filme i sommer.

– Forhåpentligvis får jeg også ferdigstilt et prosjekt som jeg er i gang med sammen med min svenske venn Joel Alter. Det er en film som foreløpig handler om det å ikke fange noe som helst(!).

Vi ønsker Frederik lykke til med karrieren!

nb_NO