Laks på gyteplassen i en liten finnmarkselv. // Foto: Randulf Valle

Formet av naturen – Et utdrag fra «Laks»

Darwins prinsipper handler ikke om å være sterkest, men best tilpasset.

I tiden som går fra jeg fanger denne fisken til jeg forstår at det var en laks, har det også skjedd noe med meg og mitt forhold til laksen som art. Prosessen startet strengt tatt noen få uker før jeg fikk laksen øverst i Kárášjohka.

Jeg hadde flyttet til Finnmark og inviterte en kompis oppover på fisketur. Thomas og jeg kjente ikke hverandre spesielt godt. Vi hadde primært møttes i situasjoner som involverte rock og øl. Thomas hadde aldri vært lenger nord enn Steinkjer før han en nydelig sommermorgen med blikkstille hav landet på flyplassen i Mehamn. Sammen satte vi kursen mot den lille Sandfjordelva på nordsiden av Norges nordligste fastland – Nordkinn.

DENNE SAKEN ER GRATIS, MEN FOR Å LESE DEN MÅ DU LOGGE INN

Dersom du også ønsker å lese saker som krever et abonnement, kan du gå hit for å se de ulike alternativene

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.