Illustrasjon: Jørgen Platou Willumsen

Flua sett med laksens øyne

Flua svinger i en rask bue over laksen. Fra flubindebenken har du gjennom vinteren surra frem det ene mønsteret etter den andre, og drømt om akkurat denne situasjonen. Én ting er din idé om hvordan flua ser ut, men en helt annen er hvordan laksen der nede i strømmen opplever flua som kommer busende over hodet på den.

Stanga spennes opp, og snøret skytes mot hovedstrømmen på den andre siden av elva. Flua forsvinner ned i det kjappe vannet med et lite plask. Snøret trekkes avgårde med strømmen og flua svinger i retning av en virvel som vitner om formasjoner under vann som skaper naturlige hvileplasser for fisken.

Flua sett fra fluebinderens perpektiv. // Foto: JPW

Flua går høyt i vannet, og fisken står mest sannsynlig nede langs bunnen, foran steinene. Hastighet, dybde og størrelse er viktige faktorer, men er det andre elementer vi kunne lagt til flua for å øke sjansen for å få laksen til å stige?

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere på Print + digital eller Digital.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster det samme som en kaffekopp i måneden, og som abonnent støtter du også produksjon av viktig journalistikk om villaksen.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

nb_NO