Enkle fluer for enkle hjerner

Jeg er det jeg vil kalle analytisk innen fluefiske og fluebinding, og søker alltid forbedringer i min tilnærming til ørret. Om jeg finner en mer solid krok, så bytter jeg til den. Om rare kamuflasjeklær gjør det lettere å komme tett på, så bruker jeg det.

Jeg har eksperimentert med mine egne fluemønstre siden jeg begynte å fiske mye med flue tilbake i 1992, og tendensen i mitt fiske de siste årene er at jeg bruker tiden min på å jakte større og større ørret med enklere og enklere fluer. Dette fordi enkle fluer veldig ofte utkonkurrerer mer kompliserte fluemønstre i møte med erfaren gammel fisk.

Tålmodighet på stillevann er viktig, selv med riktig flue.
Tålmodighet på stillevann er viktig, selv med riktig flue. // Foto: Andreas Lium

Verdifull empiri

For meg som fluefisker og fluebinder er det noen spørsmål jeg aldri vil få fullstendig besvart. Det handler om hva som trigger fisken til å ta en flue. Hvilke detaljer er avgjørende med fluens utseende og presentasjon? Dette varierer med lokalitet, vær, tid på året, tid på døgnet, temperatur, lufttrykk, og mye mer. På tross av denne tilsynelatende håpløse kompleksiteten, kan man gjennom mange år med fiske etter stor og gammel fisk gjøre endel spennende empiriske funn.

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere på Print + digital eller Digital.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster det samme som en kaffekopp i måneden, og som abonnent støtter du også produksjon av viktig journalistikk om villaksen.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

nb_NO