den beste filmen Nylinder har laget

Mener det er den beste filmen Nylinder har laget

Det er snart duket for vårens åpenbare happening hva angår innendørsaktivitet, og nå er teaseren for den ene godbiten sluppet.

Vi tok oss en prat med Stubø (og litt Nylinder), som foruten å servere lovvord, også «lover» at kvelden vil bringe med seg tips til lure fluefiskespots.

Etter at rundt 350 mennesker fant veien til Brød & Sirkus på en helt vanlig onsdagskveld i oktober i fjor, lå det i kortene at dette måtte gjentas. SUBIMAGO, som vi har valgt å kalle det, kan fort ende opp med å bli en årlig greie.

Sterk lineup

Som i fjor, har Nylinder laget en film som har eksklusiv premiere denne kvelden i Oslo. Filmen heter Marbatho, og finner sted i Sør-Afrika. I tillegg viser Stubø en greie fra USA, der han var med Jazz & Fly fishing i fjor.

Men det er ikke alt. Både Lars Lenth og Lars Nilssen vil bidra på ulike måter, og du finner hele programmet (og link til billetter) here.

Status: «Jag har inget i min hjärna»

Som vanlig når Rolf lager film, maser vi på ham for en pre-sak. Det pleier å innbefatte variabel respons, alt etter hvor mye søvn han har i banken, hvor god kontroll han har på redigeringsprosessen, eller hvor mye energi det har krevd.

I år fikk vi nesten bare til svar at han ikke hadde noe i hjernen sin. Nesten.

– Det er jo en reisebeskrivelse. Vi hadde hørt rykter om at det fantes ekte tørrfluefiske i fjellene i Lesotho. Det hørtes spennende ut, så vi lot all klimaangst seile sin egen sjø og hoppet på flyet. Nå har jeg laget en film.

den beste filmen Nylinder har laget
Lesotho-fjellene utgjør kulissene i det som er en reisebeskrivelse-ish. // Foto: Rolf Nylinder

Han la til at undertegnede tross alt var journalisten, og at jeg kunne finne på noe mer å skrive. Men, siden vi (tross alt) har en viss journalistisk integritet, ringte vi til Stubø for litt mer kjøtt (som ikke var av typen fiksjon) på beinet.

Som alle vet, er Stubø glad i både litt skildring og et aldri så lite knippe med superlativer. Så han var ikke vond å be.

Turbulent historie

Stubø kunne fortelle at Marbatho på overflaten sikkert likner på mange andre filmer som Rolf har laget.

– Den handler om tørrfluefiske i klare elver, er karakterdrevet, har vakker natur og bra foto. Og den har Rolfs spesielle signatur, som er en slags blanding av dyp misantropi og euforisk livsglede, i omtrent like doser, forteller Stubø.

den beste filmen Nylinder har laget
Markus Lemke (t.v) og Håvard Stubø er ikke til å ta feil av. Selv i Sør-Afrika. // Foto: Rolf Nylinder

Men det er likevel noe som skiller den fra hans tidligere filmer, og det er at den også blir et lite portrett av Sør-Afrika.

– Det er et samfunn med store kontraster, for å si det mildt. Ingen av oss hadde vært i Sør-Afrika før, og vi var nok ganske naive. Landets turbulente historie treffer deg midt i fjeset i det du går ut av flyet, og er umulig å unnslippe, sier Stubø.

Nye fiskearter og helt nytt fluefiske

Han presiserer at filmen først og fremst er historien om oppdagelsen av et heftig tørrfluefiske som var helt nytt for alle som reiste ned.

– Yellowfish er på en måte 33% ørret, 33% vederbuk og 33% bonefish. Utrolig vakre og eksplosive skapninger som bød på et spennende tørrfluefiske i spektakulære omgivelser, forklarer Stubø.

Før de reiste nedover var de mest opptatt av hvor man kunne finne ørret.

– Vi skjønte raskt at ørretfisket der nede ikke er allverden i forhold til det vi er vant til her hjemme, og at det er Yellowfish som virkelig er greia.

den beste filmen Nylinder har laget
En slags blanding av ørret, vederbuk og bonefish? // Foto: Rolf Nylinder

Han forklarer at grunnen til at de dro til Afrika var at vi ble invitert dit av Tudor Caradoc-David, som er redaktør for det fantastiske fluefisketidsskriftet The Mission.

– Han ville at vi skulle komme ned og vise fluefiskefilm fra Skandinavia, henge ut og dra på fisketur sammen. Markus lanserte ideen for turistorganisasjonen Swedish Lapland, som så potensialet i prosjektet, og gikk inn som sponsor og partner, forteller Stubø.

Sjeldent høy kvalitet + bonusfilm fra USA

Finnes det noe bedre for Rolf enn å dra til et vårlig Oslo etter en såpass krevende redigeringsperiode som denne tydeligvis har vært, tror du?

– Nei, Jeg tror det er akkurat det han trenger nå. Gjerne litt fiske også. Han har jobbet veldig hardt med denne filmen, og jeg synes det er noe av det aller beste han har laget. Han er dyktig, svensken, og han blir bare bedre og bedre, forklarer Stubø, som selv skal vise film fra det landet for de «frie og modige».

Planen er nemlig å dele litt materiale fra den legendariske ørretelva Henry’s Fork i Idaho, som regnes som selve mekka i amerikansk tørrfluefiske.

– Jazz & Fly Fishing gjorde en USA-turne i fjor, selvsagt med både fluefiske og konserter, og filmet det hele. Fisket i Henry’s Fork var definitivt et av høydepunktene på turneen. 

Han forklarer at Tapani sitter og redigerer for harde livet nå, og tror det kan bli en underholdende sniktitt.

Gjør blåmandag til supermandag!

Kult. Så kan du gi oss 3 gode grunner for at folk skal komme på SUBIMAGO 2024?

– Klart det:

1. Jeg tror som sagt at folk kommer til å like Marbatho.

2. Jeg er helt sikker på at det kommer til å bli en jævlig artig kveld, med masse gamle og nye fluefiskevenner.

3. Sånne sammenkomster for fluefiskere er erfaringsmessig en fantastisk arena for å tilegne seg etterretning om bra fluefiskespots. Tipsene sitter ofte løst i lystig lag!

Se trailer under og kjøp billett HER (det blir fort utsolgt).