Døden i merdene

Hver år dør rundt 50 000 000 laks i oppdrettsmerder langs kysten. Tallet gir bare halve historien. Torsdag 13. februar kan du få hele.

Da det viste seg at over 20 prosent av all oppdrettsfisk døde i merdene i 2017, vakte det oppsikt. Det er vanskelig å forstå tallene. I 2017 stod det 419 millioner laks i 3755 merder langs norskekysten. Av disse døde 53 millioner av blant annet pankreassyndrom, infeksiøs lakseanemi, hjertesprekk og amøbegjellesykdom. 53 millioner individer med blødninger i huden, utstående øyne og ødemer i skjellommene. Ødelagte levre og buksputtkjertler, væske i bukhulen, sprukne hjertekamre og klumper av koagulert blod i hjertet.

Dødstallene fra 2017 var oppsiktsvekkende, men allikevel bare halve historien. I et forsøk på å få ned dødeligheten, har oppdrettere prøvd å forlate mekaniske avlusingsmetoder til fordel for såkalt rensefisk. Rensefisk betegner fisk som i teorien skal spise lakselus. Betegnelsen omfatter rognkjeks og ulike arter leppefisk. Og for rensefisk rapporteres ikke dødstall.

Alle rensefiskene forsvinner

I 2017 ble det imidlertid satt ut 54,6 millioner rensefisk ...

Denne saken er gratis, men for å lese den må du logge inn

Dersom du også ønsker å lese saker som krever et abonnement, kan du gå hit for å se de ulike alternativene

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

nb_NONO