Foto: Joakim Andreassen

Dette kan du lese om i Oppstrøms #4

Vårnummeret er i disse dager på vei til abonnenter og butikker og markerer begynnelsen på vår andre årgang. Her er noe av det du har i vente.

Det er med en viss lettelse at vi kan annonsere at vårnummeret er rett rundt hjørnet. Ikke bare er en lang periode med hard jobbing avsluttet, men vi synes også denne utgaven er den fineste vi har gitt ut.

Her er noen smakebiter. Nå er det vår.

På roadtrip med Peter A. Christensen

Den faste musikkspalten vår har hatt en amerikansk slagside, men denne gang drar vi hjem til gode, gamle Skandinavia. Ikke bare intervjuer vi den danske filmskaperen og antropologen Peter A. Christensen, men vi diskuterer også om vi har en tendens til å skue for mye over Atlanteren. Peter har et hode som går i merkelige retninger, og vi snakker også om en engelsk baryton fra 1800-tallet som var den første kritikeren av settefisk, forholdet mellom fluefiske og kolonialisme og double digit bonefish.

Foto: Frederik Lorentzen

…fluefiske og kolonialisme [har] i skjønn forening spredt sportsfisk fra den nordlige halvkule ut over hele planeten og for alltid endret økologiske og evolusjonære prosesser i kalde ferskvannshabitater over store deler av den sørlige halvkule.

På vei til elva: Peter A. Christensen – Jostein Henriksen

Døgnfluas aller siste stadium

Akkurat hva Ole Jørgen Grumstad skriver om, er ikke like viktig som at det er Ole Jørgen som skriver. Dette er Grumstads tredje sak i Oppstrøms og redaksjonen mener han begynner å etablere seg som en markant, original og humoristisk stemme i skandinavisk fluefiske. Denne gangen skriver han om spent spinner-fiske. De originale. Rødbrun dubbing og polygarnvinge. Ikke noe tull.

Foto: Joakim Andreassen

Ikke to flyt eller tre minutter på stillevannsfiske. Et ordentlig forsøk. La den ligge lenge. Seriøst lenge.

Rødbrunt kors på halsen – Ole Jørgen Grumstad

Huskunstneren om danske hemmeligheter

Jørgen Platou Willumsen fortsetter å utforske nye tilnærminger til laksefiske. Denne gangen har han undersøkt om teknikker utviklet i stilleflytende danske åer har noe å tilføre et norsk, ganske tradisjonsbundet laksefiske. Dessuten lufter han teoriene sine med en danske som til daglig jobber ved Skjern Å, en elv der kurvene for den atlantiske villaksen peker oppover for en gangs skyld.

Foto: Tommy Vik

Laksefiske med flue i Danmark har funnet en egen retning. Den skiller seg fra den øvrige skandinaviske, med tydelige spor fra den amerikanske vestkysten og canadisk steelheadfiske i både line og fluer.

Den danske måten – Jørgen Platou Willumsen

Den misforståtte gjedda

Eirik Granly Foss er den dypest tenkende bidragsyteren vi har. Denne gangen gjør han et forsøk på å forstå gjedda. Ikke i lys av ørret, bare i lys av seg selv. Gjeddas ding an sich, som de ville sagt på Blindern. Les Eirik og bli klokere.

Foto: Jono Winnel

At nordmenn helst lar være å spise gjedde, er vel for så vidt noe den lever godt med. Samtidig er denne kulinariske motforestillingen bundet opp i en bredere antipati for dyret.

Gjeddas ensomhet, Eirik Granly Foss

Følelsen av røye

Tidligere i vår sendte vi Sondre Ørret Beck Sletten ut på et selvmordsoppdrag (ja, mellomnavnet hans er Ørret): Beskriv hvilke faktorer som gjør at man lykkes med røyefiske. Sletten kom imidlertid levende fra det, og leverte saken «Fornemmelsen av Røye», en vandring i urfiskens mysterier.

Foto: Joakim Andreassen

Det at det ikke er mulig å kåre verdens beste røyefiske gjør det hele ekstra tilfredsstillende. Man kan liksom aldri bli best, bare bedre. Når man har blitt bedre, tar man seg selv i å endevende flueboksen på en måte som bekrefter hvor lite man egentlig kan.

Fornemmelsen av røye – Sondre Ørret Beck Sletten

Halvøya i Barentshavet

I det som er vår lengste sak noen sinne, maler Stian Are Olsen et storslått portrett av Kolahalvøya. Med utgangspunkt i et sentralt paradoks tar Stian oss med på en vandring gjennom halvøyas geologi, fauna, og historie. Hvorfor er ørreten så stor her? Hva driver det russiske militæret med på Kola? Hvordan ble halvøya i sin tid tilrettelagt velstående sportsfiskere? Hva slags sted er egentlig Kola?

Foto: Svein Røbergshagen

Østlandet forholder seg til Kola som Tusenfryd forholder seg til en Six Flags-park i USA. Det kiler godt i magen i Norge, men følelsen kan ikke måle seg med suget i magen når høyttalerene til Kingda Ka i New Jersey instruerer Arms down, head back, hold on!

Kola – Stian Are Olsen

Sølv fra Østersjøen i mai

Er Håkan Stenlund en av Skandinavas aller beste fluefiskeskribenter? Vi mener svarer er ja og at han beviser det i den nye boka Baltlax. I vårnummeret får du et av kapitlene, Majlax, i sin helhet. Akkompagnert av bilder fra Ted Logardt.

Foto: Ted Logardt

Kaffe, tobakk och ibuprofen, det är så du tar dig igenom dagarna och de sömnlösa nätterna av muskelvärk. Ett kast i taget, en dag i taget.

Majlax – Håkan Stenlund

May the force be with you

Foto: Joakim Andreassen

Noen får mer fisk enn andre. Sånn er det bare. Knut Johan Ruud dykker ned i fangestyrkens ukvantifiserbare og underlige verden. Noen burde forøvrig kartlegge Knut Johans synapser. De er koplet annerledes hos ham enn hos oss andre. Det ligger en potensiell Nobelpris her.

Du kan lese av fangestyrkenivået på fluetørke-velcroen. Hvis den har alt fra kelly galopp dobbel-streamere til teite spentspinnere med UV-lim, er styrken lav den dagen.

Fangestyrke – Knut Johan Ruud

Fotografen fra Cape Cod

Forsidebildet vårt er tatt av en mann som har tatt bilder for giganter som National Geographic, Outside Magazine og Esquire. Nå er han frilanser og ivrig fluefisker. I vårnummeret snakker fotoredaktøren vår med ham om kameraoppsett, fluefiskefoto og aktivisme. I tillegg får du et 13-siders bildegalleri helt utenom det vanlige.

Foto: James Joiner

Foto har alltid vært et vindu til verden. Enten du viser fram utrolige fiske-eventyr eller dokumenterer en revolusjon. Bilder har evnen til å formidle med en umiddelbarhet ord ikke har på samme måte.

Fotografen: James Joiner – Joakim Andreassen

Øvrig

I tillegg til de nevnte sakene, kan du lese et kort portrett av Lars Jørgen Longfjeld, en anmeldelse av David Coggins’ nye bok «The Optimist» og anbefalinger.

Fikk du lyst til å motta nummeret i postkassa? Du kan fremdeles tegne abonnement her.