Karpe er én av artene som vil gå med i dragsuget. // Foto: Simen Blix

Den absurde solabborkrigen

Noen gamle isdammer i Asker har blitt frodige økosystmer og mikroskopiske fiskeeldoradoer. Nå skal de forgiftes på grunn av en akvariefisk.

Myndighetene vil nå vurdere å utrydde en bitteliten fremmed fiskeart kalt solabbor. Solabboren ble oppdaget i Norge på starten av 2000-tallet. Siden den gang er den spredt til enkelte lokaliteter, hovedsakelig i Asker-området og i Moss. Hvem som står bak og hvorfor, er det ingen som vet.

Jeg kan si meg enig i at det kan ha noe for seg å rotenonbehandle enkelte dammer. De som ikke inneholder sjeldne, historiske, stedegne eller truede arter i tillegg til spennende sportsfiskearter. Eller i større vassdrag hvor spredningspotensialet er stort og spredningsveiene mange. Eller om arten man skal bekjempe er en alvorlig trussel mot økosystemet. Men jeg mener også at man må være litt mer selektiv i valget av lokalitetene som skal behandles.

Alle fremmede arter er ikke like

La meg begynne med å si at jeg skjønner problematikken rundt spredning av fremmede arter. Å rotenonbehandle norske lakseelver for å bli kvitt gyro er forståelig. Her veier både de langsiktige fordelene ved å ha laks i elva tyngre enn å la elva være full av lakseparasitter, ørret, ål, harr og andre arter. Det sier seg selv at det gir m...

Denne saken er gratis, men for å lese den må du logge inn

Dersom du også ønsker å lese saker som krever et abonnement, kan du gå hit for å se de ulike alternativene

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

nb_NONO