Carl Butlers Frances kan være redningen for et kilent laksefiske

Lav vannstand er ikke ensbetydende med flyteline. Denne fisken tok tok i en dyp høl på synk 3 og 15ft. synk 8 spiss. I fornt, en Carl Butlers Frances. Foto: Tommy Vik

Hva gjør du når regnet uteblir, sola steker, og NVE's kurver peker i feil retning? Du har to valg. Bli hjemme eller skru om nøtta og finn på noe lurt.

Sommeren 2021 ble av det tørre slaget. Elvene skrumpet inn mot slutten av juni, og det var ikke før på tampen av sesongen det kom regn av betydning. Da jeg i april hadde bestilt tur nordover i august, drømte jeg om sommerflom, store fluer og synkeliner. Realiteten ble en helt annen, som den oftest blir i laksefiske. I mitt tilfelle gikk elva på et absolutt minimum, og alternativ én, å bli hjemme, var utelukket. Det var bare å finne frem bindestikka og grave frem Carl Butlers «fargekart». Kokebøkene fra 70-tallet der alle matrettene er avfotografert i en fargevalør som minner om lys eller brun lapskaus, og Frances var utgangspunktet.

Denne flua har de samme egenskapene som en Frances, men den er langt enklere å få til på en fin måte. Noen forskjeller er det naturligvis. I en tradisjonell Frances bundet på Shean Stanton tube, ligger vekten fordelt bakover, og formen skal ha sammen dimensjoner som en gulrot. I denne ligger vekten i forkant. Jeg legger også inn en turbo-cone i front for å skape litt volum til det sparsomme hane-hacklet.

Stilmessig har jeg hentet inspirasjon fra dansk laksefiske og fluer som Astrid og Plug Frances.

(saken fortsetter)

For å lese denne saken må du abonnere.
Du kan prøve GRATIS i 7 DAGER.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

Det billigste abonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.

Norwegian