På brekket: #2

Matsøkende ørret i kildeelv på New Zealand. // Foto: Joakim Andreassen

Vakker pandemiflukt, politianmeldelse av Mowi, og kildeelv-balsam fra New Zealand.

That evening we floated the Box Canyon through bird-filled shafts of declining light, the cold, clear water racing through a gallery of boulders where trout took up their stations for passing food.

Tom McGuane – The Longest Silence

Velkommen til bakevja, en slags temperaturmåling av det skandinaviske fluefiskemiljøet. Det være seg nyheter, nye filmer, sladder, utstyrsnytt eller bare tilfeldige greier.

Her er andre runde:

Et selskap eid av en skurk, politianmeldes

Norske Lakseelver anmelder Mowi for brudd på naturmangfold- og akvakulturloven. Mowis anlegg i Flekkefjord har ikke rapportert rømminger, men etter å ha analysert o-laks funnet i Kvina, viser det seg at de stammer nettopp herfra.

Pål Mugaas i Norske Lakseelver forteller til Kyst.no at Mowi nå registrerer 42 fisk som rømt, det samme antallet som er sendt til analyse. “Det er en vits og viser med all tydelighet at de ikke skjønner alvoret for villaksen”, sier Mugaas.

Mowi het tidligere Marine Harvest og er eid av den den tidligere tyverisiktede skatteflyktningen og Norges rikeste mann, John Fredriksen.

Noe av det fineste pandemien har skapt

For mange av oss har korona-restriksjonene innbefattet mye innetid. Noe det også gjorde for dem amerikanske filmskaperen, Jansson Powers.

Sommeren før pandemien traff, dro Powers og konen til Teton Crest Trail i Rocky Mountains. Med seg i sekken hadde han 16mm-kameraet sitt, og opptakene somble gjort skulle vise seg å få større betydning enn han i utgangspunktet hadde trodd.

Etter 6 uker i lockdown i en liten leilighet i New York, ble arbeid med materialet et slags mentalt friminutt i en ellers så emosjonell berg og dalbane. Resultatet ga Powers det prestisjetunge “Staff pick“-merket, som blant annet er gitt til Rolf Nylinder for Trout Is All tidligere.

At det hele er akkompagnert av Ansel Adams sine refleksjoner rundt natur og fotografi legger på ingen måte en demper på opplevelsen. Dette er vakker minimalisme fra helt øverste hylle.

Klimatoppmøte

I neste uke begynner COP26, klimatoppmøtet i Glasgow, og stadig flere ting tyder på at klimaendringer i høy grad er noe fluefiskere bør følge med på. Bare spør Conservation Hawks.

I forrige uke publiserte også Channel 4 en video der det kommer fram at klimaendringer er i ferd med å kødde med det biologiske mangfoldet i ikoniske River Dee. Hvor avgjørende klimatoppmøtet blir, gjenstår å se. Det er kanskje ingen grunn til å holde pusten, tidligere klimatoppmøter tatt i betraktning, men det er lov å håpe.

Alt klart for eventyr på pampasen

Både Chile og Argentina har i praksis stengt grensene sine de siste 18 månedene. 1. november åpnes landene, og Patagonia er atter tilgjengelig for skandinaviske fiskere. Koronaepidemien har tæret på fiskeguider og lodger, som har tryglet myndighetene om åpning i lang tid. Nå skjer det.

Har du lyst til å ta en tur, og ønsker å varme opp, anbefaler vi denne, denne og denne saken fra egne arkiver. Evt. kan du se en av redaksjonens favorittfluefiskesnutter, Andreas Owes utmerkede “Andreas og Geir i Patagonia“, her:

NZ-savn levert av stemme-dobbeltgjengeren til Tim Bagley

Jensen Fly Fishing har det med å servere visuelle innslag som kan få enhver norsk NZ-fan til å tenke over sine egne livsvalg. Det kanadiske paret tilbringer 250 dager i året på å veksle mellom fiske og guiding i Canada, USA, Patagonia og New Zealand. Noe de ser ut til å trives helt greit med.

Amanda og Dave, som Jensen-paret heter til fornavn, kjører som regel samme oppskrift for å trekke til seg oppmerksomhet fra ørretsultne og frosne vinterfluefiskere. Vak i slow-motion har blitt en gjenganger, og vi slutter ikke å la oss begeistre til tross for det som kanskje er en noe traust innpakning. Litt kildeelv-kos er uansett aldri å forakte, og ønsker man seg en mer uortodoks variant kan man selvsagt søke til vår egen produksjon med Tommy Josefsen i hovedrollen.

Bonusen i den siste videoen er dog at fortellerstemmen (til det vi antar at er Herr Jensen selv), er farlig lik Tim Bagley’s karakter i den aldeles nydelige Shoe whore-episoden av Curb Your Enthusiasm.

Når fiskegarn blir solbriller

Costa Del Mar har gjennom en årrekke etablert seg som en av de soleklare kvalitetsleverandørene av solbriller rettet mot fiske.

Nå lanserer de det de omtaler som The Untangled Collection, som kort fortalt er laget av gamle fiskegarn. Ikke helt ulikt det norske Clean Coast Anglers har gjort med blant annet sine snellefester laget av smeltet plast.

The Untangled Collection omfatter en hel serie med briller, og hvorvidt serien vil bli solgt i Norge vites ikke. Om ikke annet, så kan du i hvert fall meske deg med denne (ikke rent lite cheesy) salgsvideoen.

God helg!


Oppstrøms baserer i dag driften på å ha noe stoff bak betalingsmur, og i hovedsak handler dette om saker som er er tidkrevende å lage. All journalistikk, inkludert saken du akkurat har lest, krever likevel ressurser. Og uten hjelp fra våre lesere, er enkelt og greit ikke det vi driver med bærekraftig.

Ønsker du å støtte arbeidet vårt kan du enten kjøpe et abonnementet som passer for deg her eller vippse oss et valgfritt beløp. Alle bidrag over 1000,- premieres med at vi sender deg en gave i posten.

Bruk QR-koden eller søk oss opp/bruk Vipps-nummer #718176 i appen.

nb_NO