Foto: Martin Zetterlund

6 du bør følge – #1: Martin Zetterlund

Skandinaviske fluebindere viser «weltklasse» på Instagram. Martin Zetterlund er en av de talentfulle «Göteborg-binderne».

Tidene med tykke bøker om hackle-teknikker, dubbing-farger og krokvalg vil nok mange mene er forbi. I Oppstrøms københavnske enmanns-redaksjon har Barry Ord Clarkes Flies for sea-trout i hvert fall måtte vike for et hysterisk #instamood gjennom hele vinteren.

Vi mener at man absolutt bør se mot instagram for tidens trend innen fluebinding. Oppstrøms presenterer i de kommende ukene ti av Skandinavias beste sjøørretfluebindere og deres favorittflue. Det er altså bare å dekke bordet med bindestikke og bobbin-holder, og la seg inspirere.

Først ut er Martin Zetterlund aka @mzetterlund:

Hvem er @mzetterlund?

– Jeg er fluefisker og fluebinder fra Gøteborg som egentlig binder alle typer fluer og fisker etter det meste, så lenge det er med fluestang. Nærheten til sjøen og den fine kysten vi har, gjør at sjøørretfiske er det primære for meg. Men det blir likevel litt laksefiske og kanskje litt tørrfluefiske på høsten.

Når og hvorfor begynte du å binde sjøørretfluer?

– Jeg begynte å prioritere sjøørretfluer for et par år siden – det blir jo lett sånn, når det er sjøørretfiske som utgjør 90% av fisketiden. Dels fant jeg mye inspirasjon i flinke fluebindere slik som @tellis_flyfishing, men kanskje fremfor alt i den krets av fluefiskere som jeg ofte fisker sammen med. De jeg fisker mest med er som meg: Løsningsorienterte og ivrige på å knekke koden. Samtidig har vi ingen problemer med bare å sitte en hel kveld på skjæret og vente på at forholdene skal bli helt perfekte. Det gir selvfølgelig mye tid til å fundere på sjøørretfisket og på utvikling av nye fluemønstre.

cdcreke_01_opstrms
CDC-reke. // Foto: Martin Zetterlund

Hvilken flue har du valgt? Og hva er spesielt med akkurat den?

– Jeg har valgt en CDC-reke. I dette tilfelle en grå variant, men den kunne like gjerne være i «salmon pink». Det avhenger helt av når på året du fisker. Jeg fortynger nesten aldri mine reker. Vil jeg at fluen skal fiske dypere, bytter jeg line. Jeg tror i høyere grad at saken er å etterligne byttedyrets bevegelsesmønster enn å etterligne utseende. Det er derfor et must å gjøre en test av alle nye mønstre, se om de beveger seg bra i vannet. Ellers er det bare tilbake til bindestikka og gjøre om. Akkurat dette mønsteret synker verken fort eller med hodet først når du tar pauser i inntrekket, men svever akkurat som en ekte reke. Og så beholder den profilen bra selv om du skulle sette opp farten og du slipper for at reken imiterer for eksempel en børstemark.

Hva definerer en effektiv sjøørretflue?

– At størrelsen har betydning er noe man snakker om innen sjøørretfluebinding. Det er uten tvil viktig også har rett størrelse på fluen. Men som jeg nevnte før, tror jeg at en effektiv sjøørretflue å er en flue som du kan fiske på en allsidig måte. Men særlig viktig er at den kan bevege seg så likt som mulig det den imiterer. Ellers mener jeg, at det skal være enkelt å fiske med fluen – og ikke måtte kontrollere og justere fluen i hvert tredje kast. Det kan være veldig irriterende og spesielt under nattfiske kan det resultere i ganske voldsomt sinne.

Hva blir den neste trenden innen sjøørretfluer i Skandinavia?

– Det er et utrolig vanskelig spørsmål for en person uten verken spåkule eller «clairvoyante evner». Å velge én bestemt trend er meget vanskelig, da sjøørretfiske egentlig er relativt ulike de skandinaviske landene imellom. Men skal jeg komme med en spådom må det bli wiggle-tails og liknende – akkurat som med gjeddefluene. Fluebindere strever etter mer bevegelse i mønstrene sine.

Et lite bonusspørsmål: Wiggle-tails, slow rolla tails, osv. Hot or not?

– Ja, for meg personlig blir det et ”not”. Hadde jeg ønsket å fiske med jigg, hadde jeg brukt haspel.

nb_NO