En forhenværende sjølaksefisker. // Foto: Amalie Lunde Bakke

Tanker fra en tidligere sjølaksefisker

Å høste av naturen har lange røtter i Norge og er en tradisjon vi er stolte av. Noen gjør det som en selvfølge, noen hiver seg på en trend, andre tenker de skal gjøre det en vakker dag. Det forutsetter imidlertid et overskudd. Ikke overskuddet til å sanke, men et overskudd man sanker av. Forsvinner overskuddet, må man stoppe. Hvis ikke, skjærer vi av grenen vi sitter på.

Mennesket har som vane å skjære av grener, vi liker ikke å se oss tilbake og tenke oss om.Det er akkurat dette vi laksefiskere langs elv og i sjø må for alvor gjøre nå. Vi har allerede kuttet kraftig i fisket. Men tilbakegangen fortsetter.

[letsinfoup]

Det er ikke vår feil, men vi må likevel stoppe opp og tenke, hva er det vi driver med? Hva er det som skjer?

Jeg vokste opp med lakseelv i hagen, kilenotrett i sjøen og tjente mine første kroner ved å sjekke kilenoten for min far. Jeg tjente mine første lovlige kroner ved å vaksinere smolt og senere fore oppdrettslaks ute i en norsk fjord. Det at jeg har vokst opp og sett laksen fra flere sider, er det noen kaller en underdrivelse.

Slutten

Kilenotfiske i Hardangerfjorden opphørte i 2007. Da hadde jeg allerede mange somre...

FOR Å LESE DENNE SAKEN MÅ DU ABONNERE PÅ OPSTRMS+.

Du kan prøve i ÉN MÅNED for 5 KRONER.

OPSTRMS+ koster bare 49 kroner måneden. Eller så kan du støtte opp om uavhengig journalistikk og kjøpe pakken som også inkluderer Skandinavias fineste papirmagasin. Du velger.

Gå hit for å se samtlige alternativer, eller logg inn her hvis du allerede er abonnent.

PS: Digitalabonnementet vårt koster mindre enn en litt fancy kopp kaffe i måneden, og gir deg tilgang til alle nye saker og et rikholdig arkiv om fluefiske og fluefiskekultur.

Har du ikke konto fra før? Lag en konto helt gratis her.

Ved å bruke 1-trinns-registrering eller ved å opprette en konto, samtykker du til Oppstrøms AS sin personvernerklæring.