Mystery Ranch: Metcalf

Foto: Joakim Andreassen / Oppstrøms

Den optimale pakkrammesekken for den langturfokuserte fluefiskeren?

Merket Mystery Ranch (MR) er muligens ukjent for mange her til lands. De har laget sekker og bæreutstyr siden 2000. Primært for militær bruk, brannvesen, jegere og kravstore fjellfolk. Den ene eieren, Dana Gleason, har designet og produsert svært ettertraktede sekker siden 1978, og vi snakker produktutvikling i 42 år der altså.

Fokuset på kvalitet er enormt, og kontakten med brukerne har alltid vært svært tett. Historien fortelles i en mer fyldig utgave på nettsidene til MR, eller ved å se på filmen under.

“A versatile, hunting backpack for multi-day quests into the wilds, featuring both a large main packsack and a detachable, smaller day lid for quick stalks.”

– Mystery Ranch.

Slik beskriver MR selv sekken, som i utgangspunktet er designet for jakt. Sekken er bygget opp rundt MR sitt «GUIDE LIGHT MT™»-rammesystem, som skal gjøre sekken stabil selv med bører over 50 kg. Rammen er bygget svært mye slankere enn vi er vant med fra tidligere sekker vi har vært borti. Sekken er designet for å følge kroppens bevegelser samtidig som den stabiliserer enhver last på en god måte.

Sekk for fjellgeiter med fluestang? // Foto: Joakim Andreassen

Torra fakta
Autolock-spenner:
Eliminerer muligheten for at reimer glir
Festepunkter:
For innvendig «Zoid bag»
Kompresjonsreimer:
Under, foran og på sidene
Kompatibel med:
Drikkeblære
OVERLOAD™-funksjon:
Meget hurtig i bruk
Langsgående glidelås:
For enkel tilgang til hovedrommet
Sidelommer:
For fluestenger, våpen, drikkeflaske, kamerastativ osv.
Reimer:
Rikelig lengde for stor fleksibilitet i bruk
Our Score
5
Fås kjøpt hos Widforss (bruk koden MYSTERYRANCH15 for 15% rabatt)
Detaljer som langsgående glidelåsåpning, avtagbart topplokk, elastiske sidelommer, plenty med tilgjengelig tilbehør og svært gode kompresjonsmuligheter var noen av årsakene til at vi i utgangspunktet fattet interesse for denne prisvinnende (‘Best In Show’ Outdoor Retailer – Top Gear 2016) sekken til våre turer. Det i tillegg til den såkalte «OVERLOAD™»-funksjonen, som gjør at du kan fylle på med tunge ting mellom ramma og selve sekkeposen ved behov. Noe du kan lese mer om vår konkrete erfaring rundt senere i testen.

Vi liker langturer, gjerne et par uker utendørs i slengen. Da blir sekkens bærekomfort, allsidighet, pålitelighet og praktiske detaljer helt avgjørende for opplevelsen. Vi har også fattet interesse for lettere og smartere pakking med årene, og utfordret sånn sett oss selv med pakkvolum på 71 liter.

Bæresystemet

«GUIDE LIGHT MT™»-rammesystemet var nytt for oss, da vi tidligere bare har vært borti pakkrammesekkene til Norrøna og Bergans. Dette er definitivt noe annet, og tanken her er at rammen skal være fleksibel nok til å følge kroppens rotasjonsbevegelser, men samtidig stiv nok til å håndtere last langt tyngre enn noen av oss ønsker å ha på ryggen. Løsningen MR har valgt for å nå dette målet er å bygge opp rammen med karbon, og den løsningen kan vi virkelig like.

Hoftebeltet er tjukt og passe fast, samtidig som det er leddet og har den riktige løsningen for stramming slik at du ikke behøver å slite deg halvt ihjel for å få hoftebeltet tilstrekkelig stramt.

Se videoen under for en demonstrasjon av systemet slik det faktisk fungerer.

Topplokk

Topplokket er avtagbart, og har to adskilte rom av lik størrelse som lukkes med vanavvisende glidelåser. For en sekk på 71 L fremstår topplokket romslig, og todelingen gir mulighet for noe organisering. Med medfølgende reimer kan du lage en provisorisk liten sekk. Her er det nok også hentet inspirasjon fra miltær skarpskytteroppakning, der det leddete topplokket da kan brukes som støtte for rifle. Noe som videre kan være hensiktsmessig for brukere som også vil benytte sekken under langturer på jakt.

Kompresjon

Sekken har to kompresjonsreimer hhv. under, over, på hver side og i front. Topplokket ligger over de øverste to kompresjonsreimene. Med andre ord kan du feste nesten hva du vil hvor du vil. Dersom du vil bruke sekken på dagsturer fra en basecamp så kan den komprimeres nærmest helt flat, slik at den er stabil og god på ryggen selv med svært lite innhold. Alle kompresjonsreimer har autolock-funksjon, og glir dermed ikke.

Detaljene er her tilrettelegger for feste av stangtuber, og både reimer og nedre lommer er lange/store nok til at man kan få plass til flere tuber eller rifle, om behovet skulle være der for det.

Praktiske løsninger og detaljer

Alt i alt fremstår sekken svært gjennomtenkt. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene, og fleksibiliteten brukeren får her er helt markant. Det er festepunkter og reimer overalt, men samtidig uten at noe føles som det er i veien. Hoftebeltet har festepunkter på sidene for tilbehør (flaskeholder, ekstra lommer, m.m.), og skulderstroppene har festeløsninger for drikkeslange eller annet tilbehør. Noe av dette kommer vi inn på under.

Størrelser

Sekken finnes i en herreutgave, og en dameutgave. Herreutgaven er utgangspunktet for denne testen, men damesekken skal være spesielt tilpasset kvinners anatomi. Begge sekker leveres i S, M, L og XL. Vi er begge rundt 175 cm, en med kort rygg og en med noe lengre rygg. Vi bruker begge denne sekken i str. M. Nærmere detaljer om størrelse finner man på MR sine nettsider.

Når fotografering i farten blir en lek

En av våre klare favorittløsninger i form av tilleggsutstyr er kameraveska man kan feste på brystet. Denne er bygget på et forholdsvis enkelt kamerablock-system, men festes til sekken ved hjelp av to spenner som hektes på skulderstroppene.

Andreas Lium med Metcalf på ryggen og DSLR Chest Rig på brystet. // Foto: Joakim Andreassen

Selve tasken har et hovedrom som fint kan huse et lite kamerahus og to linser, eller et større DSLR med én standardlinse. I tillegg finnes det frontlomme med ekstra glidelåslomme, og samme ekstralommeløsning i selve topplokket. Stoffet er det samme som Metcalf, og selve taska veier 300 gram – altså ikke en voldsom vektøkning generelt når man teller på knappene i forkant av langturen.

Kamerataske slik kamerataske bør være. // Foto: Joakim Andreassen

Kamerataske som festes på brystet er forsåvidt ikke en gedigen nyvinning, men denne saken er laget spesifikt for å feste på sekker fra MR, og dette merker man når det kommer til intuitivitet og brukervennlighet. Å bruke tasken separat enten som skulderveske, eller ved å feste den på andre løsninger er selvfølgelig også en mulighet.

Generelt sett hadde begge testerne stort utbytte av denne, og løsningen gjorde at kamera ble brukt hyppigere selv på tunge og lange gåturer.

Tasken selges separat, og ligger på 1195,-.

Smarte løsninger for drikkeflaske og småutstyr

På sekkene vi testet hadde vi valgt å inkludere to ulike ekstra-features i form av holder for drikkeflaske og en liten minitaske for utstyr man har behov for å ha lett tilgjengelig. Begge disse festes på midjebeltet på klassisk militært MOLLE-vis, slik det demonstreres här.

Forager Pocket (295,- i størrelse L) er en enkel, men genial lomme på 80 gram som vi primært brukte til oppbevaring av proteinbarer og nødpeilesender. Det er utvilsomt en fordel å både kunne nå raske karbohydrater og/eller umiddelbar hjelp kjapt hvis behovet skulle melde seg. Da uten å måtte ta av seg sekken. Effektivitet i alle ledd skal man nemlig ikke kimse av, spesielt når man ikke går i fjellet bare for å gå i fjellet (og ta selfier) – men er ute etter å raskest mulig finne drømmeplassen uten rennende vann. Som de stillevannsnerdene vi tross alt er.

Removable Water Bottle Pocket (295,-) er ikke noe annet enn det navnet tilsier; en avtagbar drikkeflaskeholder som huser de fleste standardflasker. Det fine er at den er stor nok til at den passer en stor Nalgene-flaske, som er det begge testpersonene foretrekker. Prinsippet her er enkelt: Flasken puttes ned i tasken, og man strammer med en strikk rundt toppen av flaska. Vekten er på 100 gram.

Materialet på begge disse er som alt annet fra MR; laget i kraftig cordura.

Feste av drikkesystem. // Foto: Joakim Andreassen

Generelle inntrykk etter en sommer med bruk

Kvalitetsinntrykket er definitivt enormt, allerede når man vrenger plasten av denne sekken. Materialene som er brukt er svært robuste, med en «grade» som minner om det man finner på rene militære produkter som er laget for lang levetid og gjennomgående røff behandling.

All hardware på sekken er for øvrig av det virkelig robuste slaget, og autolock-spennene løser et problem vi har hatt med tidligere sekker. Vi har opplevd at våte reimer glir ved tung last, noe som mildt sagt blir irriterende på lange transportetapper. Dette er på ingen måte et problem med dette systemet, og kan dermed strykes av lista over «jævli irriterende småting».

Som nevnt innledningsvis er rammen laget i karbon. Denne fremstår som et designmessig kunstverk og holder virkelig det den lover – da tatt i betraktning en såpass lav egenvekt. Det er nesten vanskelig å skjønne hvorfor andre produsenter skal gå for en annen løsning, men her er det naturlig å tenke at kostnad setter visse begrensninger. MR har vektlagt kvalitet i alle ledd og opplagt ikke laget enkle løsninger for å spare penger.

Metcalf er dermed heller ingen billig sekk, men vi synes likevel ikke at prisen er avskrekkende sett i lys av hvordan dette systemet faktisk er lagt opp.

Stort og tungt, men likevel en lek. // Foto: Joakim Andreassen

Tunge langturer

I løpet av sommerens testperiode har vi hatt flere langturer med opp mot 30kg på ryggen, og med litt tilpasning av sekkens rygglengde (justérbar) er inntrykket jevnt over at denne sekken feier alt annet vi har bært av banen rent komfortmessig. 30 kg føltes langt lettere enn det vi er vant med fra liknende sekker laget for tung oppakning, og rammesystemet oppførte akkurat seg slik MR selv beskriver det.

Hvis det i det hele tatt finnes noen begrensninger her, så er det kanskje i form av kapasitet. Med 71 liter kan det rett og slett bli i minste laget hvis man er av typen som liker å pakke med seg «unødvendige» mengder klær og/eller mat. På de aller lengste turene våre i løpet av sommeren var sekken nærmest helt full, og da har vi ikke tatt med mer enn det ytterst nødvendige på det som var en toukerstur (vel å merke inkludert hvert sitt telt).

Dette kan dog løses på en veldig enkel måte: ved hjelp av OVERLOAD®-muligheten til Mystery Ranch kan man benytte seg av eksempelvis en pakkpose i form av Roll Top Hauler som ligger på 795,-. Denne er laget i et vanntett materiale og rommer hele 40 liter. Vi fant ikke umiddelbare behov for å ta i bruk denne, men testet funksjonen av ren nysgjerrighet. Vi kan altså bekrefte at systemet fungerer utmerket – og at løsningen, foruten at man blir litt mer baktung, fungerer når dette blir høyst nødvendig å ta i bruk. For eksempel når du vil ta med deg en gedigen stein for å ha i hagen hjemme. Eller en hjort.

Den nye standarden

Sett samlet er konklusjonen vår at Mystery Ranch Metcalf setter en helt ny standard hva angår krevende bæreøkter over lang tid. Det fremstår som absurd at vi i så mange år har båret så tungt med det som til sammenlikning er så middelmådige bæresystemer. «GUIDE LIGHT MT™» burde nærmest vært en bransjestandard, og det vil forbause oss om ikke andre produsenter følger etter med liknende løsninger.

Dette er helt utvilsomt et produkt som fortjener toppkarakter.

Metcalf i solnedgang. // Foto: Joakim Andreassen

Materialer/dimensjoner:

  • 500D LP CORDURA® & 500D CORDURA® (Subalpine)
  • YKK® coated glidelåser for slitestyrke og vannavvisende egenskaper
  • Autolock SJ-spenner på kompresjonsreimer
  • Vekt: 2,6 kg
  • Volum: 71 L
  • Dimensjoner: 79 x 35,5 x 30,5 cm
  • Rammesystem: Guide Light MT
Mystery Ranch: Metcalf
Oppsummering
Den optimale langtursekken i våre øyne så fremt man klarer seg med 71 liter. Bærekomfort ulikt noe annet vi har prøvd. Løsninger og kvalitet fra helt øverste hylle.
Leservurdering13 Betygsätt
5
Karakter
Fås kjøpt hos Widforss

Min varukorg Stänga

Varukorgen är tom
Bläddra i butik