Stanko: Effektivt lokkemiddel for glupsk ørret

Det finnes utallige mønster som imiterer stankelbein. Flere av dem er riktignok preget av unødvendige detaljer.

Stankelbeinimitasjoner er på ingen måte en nyhet, men en velbrukt imitasjon i årevis. Denne versjonen derimot, er bundet på en måte som gjør at både flyteegenskaper og slitestyrke er optimalisert.

Stankelbe(i)n -en, – el. n1 (trol av da. dial stankle ‘gå ustøtt’) langbeint, stor mygg, Tipulidae

Bokmålsordboka
Stankelbeinfanget tjukkas. // Foto: Joakim Andreassen

Italiensk definisjon på sliten harstadværing

Navnet på akkurat denne flua oppstod under en fluefisketur til Italia, da Oppstrøms egen Joakim Andreassen, prøvde å forklare hotellinnehaveren (i form av gestikulering) at Tommy Josefsen uteble fra en bedre middag som følge av trøtthet.

Det italienske ordet «stanco», som betyr «sliten», la grunnlaget for det som i etterkant skulle bli kallenavn på både Tommy og denne stankelbeinimitasjonen. Nærmere bestemt på en felles tur i Hemmeligvann.

Lurer storfisk under ulike forhold

Jeg har eksperimentert med hvor enkelt jeg kan binde effektive imitasjoner, og Stanko har fått fast plass i flueboksen. Den flyter meget godt, og har vist seg svært effektiv når det gjelder å trekke storvokst ørret og røye til overflaten.

Mønsteret fungerer meget bra på stor fisk i stille vann, ofte på ellers trege dager. Stanko fisker godt også under vulgata-klekkinger.

Den beste presentasjonen er om fisken får tid til å finne flua, så her er fiskeren tjent med å være tålmodig. Kast den ut, la den ligge.


Vi selger Stanko i vår nettbutikk. Du kan kjøpe den løst, eller som en del av EFFOS-settet.