Seleksjon fra øverste hylle: «Roaas Riserva»

Oppstrøms har aldri hatt en plan om å konkurrere med fiskejapper om salg av fluer. Hovedgeskjeften vår er tross alt journalistikk. Fra tid til annen kjører vi likevel noen helt unike greier. Her er det siste i rekken, i like begrenset antall som før.

Ingen av våre limitied edition-ting lages på en fabrikk av mennesker som baserer inntektsgrunnlaget sitt å binde fluer. Bare for å la det være klinkende klart: Dette er kreasjoner bundet med kjærlighet, omtanke og stor respekt for faget.

Vi tok oss en prat med mennesket bak Roaas Riserva (UTSOLGT):

Hvem er Christoffer Johansen?

Jeg er en 30 år gammel kar som bor på Nannestad, rett ved Gardermoen, med samboer og fem hunder. Relativt nyfrelst fluefisker som nå straks er på mitt fjerde år.

Har alltid vært en som stort sett har prioritert utstyr meget høyt og ikke hatt ferdighetene til å matche utstyret. Jeg følte en periode at den skjeve fordelingen var på bedringens vei, men så var jeg ekstremt heldig og fikk byttet ut de litt billigere vaderne mine med G3 en bursdag, så nå er det ut og jobbe enda mer.

Som om det å fiske ørret med tørrflue ikke var nok, ville jeg lage mine egne fluer. Elsker pirkearbeid og detaljer, og har nok et snev av OCD. Har de siste to årene gått nærmest i en psykose der jeg har bundet fluer, sett på fluebinding, og drømt om fluebinding. Det er ikke urealistisk å tro at hvis du spør min samboer så kunne jeg fint blitt litt kram av et meget pent og jevnt hode formet av spunnet hjortehår.

Hvorfor har du valgt å kalle deg @roaas.dryfly på Insta?

Kort fortalt er Roaas etternavnet på min pappas side. Et navn jeg synes klinger godt både på norsk og engelsk. Det er litt mer mystisk enn Johansen, som er det etternavnet jeg bruker til daglig. I tillegg er jeg jo tørrfluepurist og synes at også det måtte inn der på ett vis.

Når det er sagt, så har jeg gradvis hatt en dragning mot fine nymfer, uten at jeg har konvertert helt enda. Fremtiden vil vise om jeg holder meg på rett sti. Litt kjedelig forklaring, men allikevel, slik ble det.

Hvorfor har du valgt å bidra med tidkrevende håndverk til Oppstrøms?

Det er ganske enkelt. Jeg er utrolig stor fan av jobben dere gjør. Både bilder, tekst og design er det skyhøy kvalitet på. Og ikke minst står jobben dere gjør med å påvirke litt høyere makter (for en forandring for laks og fauna slik at ting kan bli bedre) høyt i kurs hos meg.

Når jeg etter en artikkel dere skrev i tillegg skjønte at det var entusiastdrevet og ikke en velbetalt jobb, så ville jeg mer enn gjerne bidra slik at dere kan dra inn ekstra kronasjer. En måte å gi tilbake på fordi jeg føler jeg får veldig mye og lærer mye nytt fra Oppstrøms. Også er det selvsagt fluefiske i fokus, som bare er kirsebæren på toppen av kaka for meg.

Saken fortsetter under bildet.

En vakker samling som egner seg like godt på pyntehylla som i elva. // Foto: Jørgen Platou Willumsen

Du omtaler deg selv som tørrfluepurist. Var det noen i redaksjonen som prøvde å pushe deg til å binde noe vått?

Ikke i nærheten. Selv om Liums artikler om gammarus er mer enn fristende nok til å konvertere en hvilken som helst purist, lot dere meg upåvirket fortsette som tørrfluehue.

Hva vil du si om hver enkelt av mønstrene du har i «Roaas Riserva»?

De mønstrene som er med her, er mønstre jeg selv er veldig glad i. Jeg tror også flere er glade i mange av disse da det er relativt tidløse saker med god og tung CV. De er ment for de ørretene som jeg tror de fleste fisker på, altså stillevann i skauen der du bor og elver som for eksempel Hemsila og Rena. Og ikke minst fjellet.

Streaking caddis (SC) og X-caddis er to fluer som jeg alltid har med. Fisker generelt godt og kan være en joker på fjellet. Ikke minst er de tidløse. Har fisket med SC i noe stri elv under danica-spinnerfall som ga meg flere takes enn da jeg fisket med spent spinner.

Baetis-imitasjonene er bundet relativt enkle for elvefiske. Nette og lette.

Shuttlecocks er med fordi jeg mener at dette er en god imitasjon av innsektet og ikke minst ett veldig godt utprøvd mønster som har gitt meg flere hyggelige opplevelser. De minste er bundet som no-hackle, som jeg synes kan flyte noe bedre og man beholder tynn profil på flua.

Mini-daddy er nok min go-to flue om dagen. Fisker helt rått og har lurt en god del av fisken jeg har fått i år. Lurer ørret selv når de beiter på mygg og har lurt opp ørret som ikke vaker. Morsom å fiske med hele året.

Spent spinner er med da det er en flue som jeg føler man ikke kan dra uten.

Mygg er alltid med, enkle mønstre som fisker godt. CDC-myggen ga meg pers på tørt i år og min fluekarrieres første kilos. Disse mønstrene fisker godt og holder seg godt.

Klekkeren henger dypt i filmen og har gitt uttelling når de kruser rundt og plukker.

Det skal sies at maur kanskje også vært med, men jeg synes maurfiske kan være sadistisk vanskelig. Da prøver jeg heller en daddy.


Disse fluene koster opplagt mer enn selvplukk-fluer hos den lokale utstyrspusheren, og det er ikke nødvendigvis slik at disse fisker usedvanlig mye bedre av den grunn. Det som derimot er et urokkelig faktum er at dette er bundet med høy presisjon, respekt for håndverket, og ikke minst; med en ekstra dose kjærlighet i hver eneste flue. Når du kjøper dette settet støtter du samtidig arbeidet vårt med å lage fluefiskejournalistikk.

(UTSOLGT): Kjøp Roaas Riserva her.

nb_NO